Is high purity cleaning echt een aparte klasse in de reinigingstechnologie of steekt hier iets anders achter? Dat is de vraag van de 2023 editie van parts2clean in Stuttgart. High Purity is het highlight thema op de industriële reinigingsbeurs.


“Vanwege het groeiende belang van dit competentiegebied in de toekomst hebben wij besloten voor het eerst de klassieke kerngebieden van parts2clean aan te vullen met het highlight-onderwerp High Purity”, zegt Christoph Nowak, als project directeur bij Deutsche Messe verantwoordelijk voor parts2clean. “Als vakbeurs voor industriële onderdelenreiniging hebben wij de pretentie niet alleen een afspiegeling van de markt te zijn, maar ook de professionele uitwisseling van de thema’s van morgen te bevorderen”,

Parts2clean zet thema high purity voor het eerst op de beursagenda

parts2clean zet het thema higjh purity voor het eerst op de beursagenda.

Geen vastomlijnde definitie

Er bestaat geen algemeen geldende definitie van de voorwaarden en eisen waaraan moet worden voldaan bij hoogzuivere, precisie- en ultrafijne reiniging. Deze termen worden daarom vaak  door elkaar gebezigd. High purity wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in verband met de halfgeleiderindustrie en haar toeleveranciers, precisieoptica, luchtvaart en andere industrieën waar hoog- en ultrahoogvacuümomgevingen worden gebruikt om specifieke eigenschappen van de processen en eindproducten te waarborgen. Naast deeltjes en filmisch-organische en anorganische verontreinigingen moet hier rekening worden gehouden met zogenaamde Hydrogen Induced Outgassing (HIO) stoffen of elementen, zowel voor de materialen van de componenten als voor de bedrijfsmaterialen en reinigingsmedia.

Focus op de hele productieketen

De focus ligt hier veel sterker dan bij klassieke reiniging op de gehele productieketen. Productieprocessen stroomopwaarts in de keten moeten de cleanliness eisen bij de eindklant ondersteunen. Net zoals de reinheidsconforme behandeling van onderdelen en de omgevingsomstandigheden, bijvoorbeeld schoon of cleanroom. Dit stelt zowel eisen aan de manier van werken als aan de reinigingsprocessen. In het geval van nat-chemische processen geldt dit ook voor de gebruikte reinigingsmedia en waterkwaliteiten.

Forum met Fraunhofer en FIT

De organisatie van parts2clean pakt het thema high purity cleaning dit jaar voor het eerst op als een van de highlights van de beurs..  In het tweetalige vakforum zal dieper worden ingegaan op het thema high purity. Het programma wordt samen met de Fraunhofer Cleaning Business Unit en de Industrial Parts Cleaning Association (FiT) georganiseerde. Deze lezingen van gerenommeerde sprekers uit wetenschap, onderzoek en industrie worden bovendien imultaan vertaald (Duits <> Engels). “Parts2clean biedt nationale en internationale bezoekers zo een gerichte kennisoverdracht over trends, innovaties en benchmark-toepassingen op alle gebieden van de industriële onderdelenreiniging”, voegt Christoph Nowak toe.

De 20e editie van parts2clean vindt van 26 tot en met 28 september plaats in Messe Stuttgart.

Foto: high purity reiniging bij Ecoclean

Pin It on Pinterest