addiguru

Xact Metal lanceert deze week op Rapid+TCT in Chicago Smart Layers. Dit is een plug-in om real time het 3D metaalprintproces te monitoren. Smart Layer waarschuwt de operator direct als er iets mis gaat tijdens het laser poederbed proces.

Monitoring is een van de thema’s in additive manufacturing die actueel blijven. Voor de kwaliteitsborging als men met serieproductie start, is monitoring onmisbaar. Het Amerikaanse Xact Metal pakt dit aan met een monitoring technologie waarvoor de basis is ontwikkeld door Addiguru. De technologie van Addiguru is machine en materiaal onafhankelijk en gebruikt meerdere sensoren voor in-situ monitoring bij laser poederbed metaalprinters.

Toegankelijk monitoringsysteem voor kwaliteitsbewaking metaalprintproces

De interface van de monitoring software in de besturing va Xact Metal.

Eenvoudig in gebruik

Tijdens het printproces kunnen onregelmatigheden optreden die voor de operator moeilijk handmatig te detecteren zijn. Als ze echter onopgemerkt blijven, kan dit kostbare inspectie en reparatie achteraf tot gevolg hebben. Addiguru heeft dit ingezien en daarom een robuuste real time tool voor defectdetectie ontwikkeld. “Dankzij de open technologie van Addiguru konden we onze technologieën gemakkelijk integreren om de eindgebruiker nog meer waarde te bieden. Onze focus bij Xact Metal is niet alleen om additieve metaalproductie betaalbaar te maken, maar ook gebruiksvriendelijk.  Smart Layer vult deze missie aan door intelligente tools te gebruiken om de integriteit van elke print te controleren, laag voor laag”, zegt Xact Metal CEO Juan Mario Gomez over de samenwerking tussen de twee bedrijven.

addiguru
Het beeld dat de Addiguru software samenstelt.(Foto Addiguru)

Machine learning in plaats van dure camera’s

Met het Smart Layer monitoringsysteem kan men automatisch spetters detecteren, fouten bij het recoaten van de volgende laag, ophoping van metaal en anomalieën. De software gebruikt hoge resolutie camera’s, die echter goedkoop zijn, schrijft Addiguru zelf over de technologie. Algoritmen analyseren de beelden van elke laag en kunnen real time de operator waarschuwen bij afwijkingen. Onlangs is de nieuwe versie van de software vrijgegeven. Het model is opnieuw getraind voor een nog betere herkenning van afwijkingen. Via een API kan de 3D metaalprinter automatisch de monitoring starten en stoppen.

De 3D metaalprinters van Xact Metal zijn in de Benelux verkrijgbaar bij Seido Systems.

Pin It on Pinterest