Made-in-Europe.nu
autonome productie

Is het 5G netwerk de opstap naar autonome productie in de verspaning?

Het International Center for Networked, Adaptive Production (ICNAP) maakt zich op voor de eerste jaarlijkse bijeenkomst. Op 12 en 13 december komt deze community bijeen in Aken. Daar staat onder andere de toepassing van 5G in de verspanende productie op de agenda. Uiteindelijk wil men autonome productie mogelijk maken. De eerste dag is ook voor niet-leden toegankelijk.

 

Fraunhofer ICNAP-community maakt zich op voor eerste meeting in Aken

De onderzoekcommunity ICNAP is afgelopen voorjaar door het Fraunhofer IPT, ILT en IME gepresenteerd op de Hannover Messe. Samen met bedrijven zoals MTU Aero Engines, Kuka Industries en Ericsson wil men nieuwe productiesystemen ontwikkelen, met name adaptieve systemen die data krijgen van andere machines en systemen in de waardeketen. Doel van deze community is om nieuwe productiesystemen en waardeketens, passend binnen het Industrie 4.0 concept, te ontwikkelen.

 

Einddoel: autonome planningsystemen

Uiteindelijk, zo zegt Kristian Arntz, directeur van Aachen Center for Additive Manufacturing, zullen er in de toekomst autonome planningsystemen voor productie ontstaan. Op basis van een diepe kennis van de verschillende bewerkingstechnologieën in een proces, beslissen algoritmes zelfstandig over welke bewerking op welk moment in het proces gedaan wordt. Dit kan op basis van specifieke kwaliteitseisen zijn, procestijd en designelementen. Kristian Arntz maakt de vergelijking met Google Maps. Het algoritme hierachter berekent op basis van actuele verkeersdata uit je directe omgeving de beste route naar je bestemming.

 

Eerste 5G netwerk voor de verspaning

Een concreet onderzoek dat loopt is de inzet van 5G communicatietechnologie in de verspaning. Machines zijn via een lokaal 5G netwerk, dat je met de systemen van Ericsson in de eigen fabriek creëert, verbonden met elkaar en razendsnel kunnen data worden uitgewisseld. De machines zijn voorzien van de allernieuwste sensoren en via het 5G netwerk worden data realtime doorgestuurd naar Virtual Fort Knox, de eigen veilige cloudomgeving van de Fraunhofer. Tijdens de IMTS in Chicago presenteerde het Fraunhofer deze opstelling. Daarbij registreert men tijdens de verspaning de frequenties van trillingen tijdens het freesproces en gebruikt deze gegevens voor een realtime analyse van het proces. Doordat de communicatie tussen machine en cloudplatform zo snel verloopt, krijgt men realtime inzicht in wat er in de CNC-machine gebeurt en kunnen productiedata realtime aangepast worden. In Aken is zo’n opstelling gebouwd waar de lezen van de ICNAP-community testen en onderzoeken kunnen uitvoeren.

Het openbaar gedeelte van de ICNAP community begint 12 december om 12.30 uur. Naast meerdere presentaties staan ook een rondleiding en een demonstratie op het programma. De tweede, besloten dag staat in het teken van de onderzoeksthema’s voor 2019.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook het artikel over autonome productie in hert Jaarboek Verspanen 2018

 

Pin It on Pinterest