hybrid

Het Duitse Toolcraft heeft in twee toepassingen een doorbraak bereikt met de inzet van robots. De eerste is het frezen, ontbramen, slijpen en polijsten met een robot. Hiervoor wordt een robot van Autonox Robotics gebruikt. De tweede is op het vlak van additive manufacturing. Met een robot van Mabi Robotics past Toolcraft het EHLA-proces toe, oplassen met extreem hoge snelheden. Het gaat om een hybride systeem: er wordt automatisch gewisseld van oplassen naar frezen en terug.


Toolcraft is toeleverancier aan diverse OEM’s, onder meer in de halfgeleiderindustrie en aerospace. Het Zuid-Duitse bedrijf ontwikkelt technologie voor de productie dikwijls zelf. Zo heeft de robotdivisie in het voorbije decennium een flink aantal robottoepassingen ontwikkeld voor de alsmaar hogere eisen van klanten.

Ook nauwkeurigere robotapplicatie voor frezen ontwikkeld


Hybride robotsysteem dankzij adaptieve motorspindel

Een van de nieuwe toepassingen is een hybride cel, waarin de robot zowel materiaal oplast als freest. De laserlaskop kan componenten bewerken met behulp van DED technologie. Naast het “traditionele” laser-poeder oplassen, kan extreme high-speed laser applicatie (EHLA) opdamping gebruikt worden om rotatiesymmetrische componenten zeer efficiënt te coaten, bijvoorbeeld met een harde of slijtvaste coating. Deze techniek coat en voegt nieuwe contouren toe aan bestaande componenten met behulp van selectieve materiaalafzetting.


Oplassen en frezen in één

De robot van Mabi Robotic heeft een bewerkingsradius van 2,25 meter en staat aan een draaizwenktafel. Hierdoor is de cel geschikt voor zowel kleine als grote componenten. Met de adaptieve motorspindel kunnen componenten worden voorbewerkt, opgelast en nabewerkt in een enkele opspanopstelling binnen hetzelfde robotsysteem. De overgang van materiaal lassen naar frezen is volledig geautomatiseerd. Hierdoor kunnen oppervlakken worden voorbereid voor het oplasproces, referentieoppervlakken worden geproduceerd tijdens het fabricageproces en oppervlakteafwerkingen worden bewerkt in verdere stappen. Programmeren gebeurt met Siemens NX.

De nieuwe robotcel voor verspanende bewerkingen (foto’s Toolcraft)


Nauwkeuriger robotfrezen

Met de 6-assige robot van Autonox Robotics, die stijver en hierdoor nauwkeuriger is dan andere robots, verbreedt Toolcraft de inzetbaarheid van robotfrezen. Het nieuwe systeem, met een reikwijdte van 2 meter, is voorzien van een draaitafel voor werkstukken tot 5.000 kg. Hierdoor kunnen grote werkstukken in slechts enkele opspanningen compleet bewerkt worden. Qua bewerkingstechnieken gaat het niet alleen om frezen, maar ook om slijpen, polijsten en afbramen. De nauwkeurigheid van deze robotinstallatie kan verder vergroot worden met een systeem om de temperatuur te controleren en beheersen.

Pin It on Pinterest