Na de 2024 editie van de Hannover Messe hoeft niemand meer te twijfelen over de rol van de new kids on the block in de maakindustrie. Microsoft, Google en AWS gaan een dominante positie innemen. Vooral Microsoft, dankzij de investeringen in Kunstmatige Intelligentie (AI). Siemens gaat Copilot integreren in de industriële software. Hexagon MI koppelt de engineering- en productiesoftware met Microsoft 365 en integreert Azure OpenAI diensten.


Als er een thema is dat de Hannover Messe deze week beheert, dan is het AI. Of beter gezegd: Generative AI. “Generative AI transformeert de industrie heel krachtig”, zo zei Cedrik Neike, CEO Siemens Digital Industries, het begin van de week op de beurs. “Copilot is geen nice to have meer maar het wordt echt cruciaal om engineers makkelijk te laten werken.”


Microsoft versterkt met samenwerking met Siemens en Hexagon de positie in de maakindustrie

Tony Hemmelgarn (l) en Cedrik Neike van Siemens Digital Industries: AI is geen hype, dit voelt anders.


Hebben Europese dataspaces een toekomst?

Partijen zoals Microsoft, Google en AWS (Amazon) hebben al langer een voet tussen de deur van de industrie. De versnelling die sinds de komst van Chat GPT zichtbaar is in de ontwikkeling van AI verstevigt deze positie. Het zijn deze Amerikaanse bedrijven die de kennis hebben om met Large Language Models (LMM) te werken en nieuwe modellen te bouwen. En Microsoft en AWS hebben de datacentra met de computerrekenkracht die AI nodig heeft, inclusief de infrastructuur om in de cloud snel op te schalen. Je kunt je afvragen welke toekomst de Europese dataspaces in wording nog hebben, nu grote partijen deze bedrijven als partners kiezen. Over die vraag werd in een forumdiscussie tussen werkgroepleiders van het platform Industrie 4.0 overigens anders gedacht. Zij denken dat veilige dataspaces juist nu actueel worden, omdat digitale identiteiten nu pas belangrijk worden.


Je kunt in gewone woorden vragen stellen in Teamcenter


Siemens integreert OpenAI

Siemens biedt vanaf komende zomer Industrial Copilot aan op het Xcelerator platform en verbindt het met het TIA portal. De engineering software van Siemens wordt dan verrijkt met het de Large Language Models (LLM) in Microsoft Azure OpenAI. Een van de functies die Copilot kan uitvoeren is het automatisch genereren van PLC codes. Er komen ook mogelijkheden om Copilot te gebruiken in Teamcenter PLM en in Siemens NX, de CADCAM software. Volgens Tony Hemmelgarn, President & CEO van Siemens Digital Industries, betekent dit onder andere dat je in gewone woorden vragen kunt stellen in Teamcenter en je dan antwoorden krijgt met de bronnen. Ook het bouwen van nieuwe Mendix applicaties moet dankzij AI nog gemakkelijker worden. Microsoft is voor Copilot een van de belangrijkste partners van Siemens, dat verder ook nauw samenwerkt met Nvidia en AWS.

Copilot in QC bij Siemens, een van de toepassingen. Dankzij Generative AI heb je voldoende aan enkele tientallen synthetische afbeeldingen om een AI-model te trainen.Miscosoft AI tools in Hexagon Nexus platform

Hexagon MI kondigde op de Hannover Messe eveneens een samenwerking met Microsoft aan. De twee werken al enkele jaren samen; dit wordt nu geformaliseerd. Het Microsoft Fluid Framework (voor het realtime delen van data), Azure OpenAI, het cloudplatform Microsoft 365 zijn volgens Stephen Graham, Vice President Nexus bij Hexagon MI, belangrijke elementen om het platform verder uit te bouwen. Organisaties moeten sneller gaan reageren op ontwikkelingen om zich heen. Daarvoor is samenwerking noodzakelijk maar juist op dit punt lopen maakbedrijven tegen communicatieproblemen aan, zo laat recent onderzoek in opdracht van Hexagon MI zien. AI gaat daarbij helpen. Hexagon gaat Microsoft 365 koppelen aan de engineeringtools. Zo kan straks een Microsoft Excel werkblad gedeeld worden met een CAM-programmeur om de workflow praktischer te maken. De integratie van generative AI in de engineering- en maaksoftware inclusief contextuele AI, moet het werken met deze software vergemakkelijken en de drempel voor nieuwe medewerkers verlagen.

Stephen Graham van Hexagon: werken met engineeringsoftware vergemakkelijken met generative AI.


Iedereen kan straks een robot programmeren


Efficiënter werken en laagdrempeliger instappen

Dit laatste is een punt dat zowel Siemens als Hexagon meerdere keren benadrukten: in de Westerse, vergrijzende samenleving zul je nieuwe oplossingen moeten zoeken om het tekort aan vakmensen te overbruggen. “We hebben minder engineers en fabrieksmedewerkers, dus dit is nodig”, zegt Cedrik Neike van Siemens. “Iedereen kan straks een robot programmeren”, valt Tony Hemmelgarn hem bij. En nu AI in ons persoonlijk leven breed en snel geadopteerd worden, willen medewerkers deze tools meenemen naar hun werk, aldus Stephen Graham (Hexagon). “Hexagon wil engineers en fabrieksmedewerkers efficiënter laten werken. Dat kan met AI, dat voor een versnelling gaat zorgen.” Minder hoog opgeleide medewerkers kunnen straks met AI complexe taken uitvoeren. Ook voor het halen van de duurzaamheidsdoelen, wordt het onmisbaar, verwacht Graham.

AI voelt anders dan additive manufacturing

Microsoft met Hexagon MI; Microsoft met Siemens. Samenwerking is vandaag de dag noodzakelijk om snel mee te kunnen gaan met ontwikkelingen rond Kunstmatige Intelligentie.


Is AI geen hype?

Is AI geen hype? Is de belofte niet net zo als die van additive manufacturing enkele jaren geleden? 3D printen zou toch ook de hele samenleving op z’n kop gaan zetten? Cedrik Neike ontkent niet dat AI momenteel gehyped wordt. Maar hij ziet wel degelijk een verschil. “Dit werkt gewoon. Bij alles wat AI doet, ligt fysica aan de basis. Ik ben optimistisch. We zullen zeker ups-and-downs hebben, maar AI ontwikkelt zich sneller dan andere technieken.”


Samen met de mens

Maar wat beide concerns benadrukken: de mens blijft een rol spelen. AI helpt. “We noemen het Copilot en niet Autopilot”, zegt Cedrik Neike. “Je moet de codes nog valideren. AI scant de data en geeft ons de mogelijkheid naar grote hoeveelheden data te kijken, wat we tot nog toe niet konden.” Uiteindelijk blijft het de mens die de juiste informatie eruit haalt.


Pin It on Pinterest