RoboJob heeft een nieuw hoofdkantoor in Heist-op-den-Berg in gebruik genomen. Hier is ruimte om de productiecapaciteit te verdrievoudigen. De marktleider in CNC-automatisering wil niet alleen levertijden van nieuwe systemen verkorten maar ook meer reserveonderdelen aanhouden om zo onnodige stilstandtijden bij klanten te voorkomen.


In 17 jaar tijd is RoboJob gegroeid van een Vlaamse startup tot een ontwikkelaar van CNC-automatisering met vestigingen in België, Duitsland en de Verenigde Staten. Sinds het eerste beladingssysteem op de markt kwam, zijn er inmiddels  meer dan 1.700 systemen in ruim 30 landen geplaatst. En de groei is er nog niet uit. Daarom breidt RoboJob in België flink uit met het nieuwe hoofdkantoor.


Productiecapaciteit fors groter om levertijden te verkorten

Op de TechniShow demonstreerde RoboJob nog de Tower, het meest geavanceerde automatiseringssysteem van het Belgische bedrijf.


Forse uitbreiding

“Het vorige gebouw huurden we,” blikt Helmut De Roovere, CEO en samen met CTO Luc De Ceuster oprichter, terug.  “Nu hebben we zelf een nieuw hoofdkantoor gebouwd met een ruime showroom, moderne kantoren en – heel belangrijk – een productieruimte en modern magazijn die wel drie  keer zo groot zijn als in het vorige gebouw.” RoboJob kan hierdoor de productie verdrievoudigen, wat de levertijden aanzienlijk doet teruglopen.  “Wie vandaag een bestelling plaatst, kan al in de zomer zijn robot krijgen,” glundert De Roovere.  Ook het magazijn is fors vergroot, om sneller vanuit de eigen voorraad reserveonderdelen te kunnen leveren en opties voor de robotlaadsystemen. “In onze sector betekent als machines stil staan er niet geproduceerd kan worden.  Wij willen niet dat onze klanten in zo’n situatie belanden, en dus investeren wij net in onze voorraad”, legt de CEO uit. Om de beschikbare ruimte optimaal te benutten, investeerde RoboJob in een ultramodern magazijn, dat deels geautomatiseerd werd.


Relevanter dan ooit met dezelfde argumenten

RoboJob, dat momenteel zo’n 80 medewerkers heeft, wil verder gaan groeien. De redenen om te automatiseren die Helmut De Roovere en Luc De Ceuster bij de introductie van het eerste systeem opgaven, zijn anno 2024 nog net zo legitiem. In een eerder interview in 2015 zei Helmut De Roovere onder andere dat robotisatie het antwoord van verspaners is op de fluctuerende marktvraag doordat supply chains geoptimaliseerd en voorraden geminimaliseerd zijn. Ook wijs hij toen op in zijn ogen te hoge operator-machine verhouding, die in minder drukke tijden tot druk op de solvabiliteit leidt en in drukke tijden tot overwerk. “Door te automatiseren, breng je de beschikbare capaciteit op 90 procent en maak je het bedrijf structureel flexibel en gezond“, aldus Helmut De Roovere destijds, om er nog aan toe te voegen dat automatisering de operator ruimte geeft om bezig te zijn met procesverbetering. Allemaal argumenten die voor automatisering pleiten die die vandaag de dag nog steeds geldig zijn.


RoboJob opent de nieuwe huisvesting in België officieel in juni.

Pin It on Pinterest