Made-in-Europe.nu

Dankzij AI, algoritmen en 3D printen groeien werkstukken als planten

Begin de frezen en andere gereedschappen alvast maar op te bergen. Binnen 20 tot 30 jaar groeien werkstukken vanzelf, op basis van Kunstmatige Intelligentie, algoritmen en 3D printtechnologie. Ze groeien dan zoals ook de natuur planten opbouwt. Dat voorspelt Lin Kayser, co-founder van Hyperganic Technologies AG.

 

De programmeur en CEO van deze tech start-up in München heeft zijn visie dit jaar uiteengezet op het jaarcongres van de WGP. Hierin werken tientallen hoogleraren van Duitse technische universiteiten samen. Hun thema was dit jaar productietechniek voor een betere wereld.

Lin Kayser (Foto Hyperganic / Sebastian Gabsch)

Hoe meer regels mensen inbrengen, des te kleiner de kans dat iets heel nieuws ontstaat

De presentatie van de oprichter van Hyperganic Technologies AG springt er wel uit. Het softwarebedrijf ontwikkelt algoritme en AI-systemen die quasi automatisch de producten en de machines om ze te maken genereren. Hoe complexer, hoe liever. Lin Kayser is een ervaren rot als het om start-ups gaat. Hij heeft al meerdere bedrijven opgericht en doorontwikkeld. Tijdens het WGP jaarcongres liet hij zien hoe men met de combinatie van Kunstmatige Intelligentie, algoritmen en 3D printen nieuwe materialen en heel nieuwe functies kan ontwikkelen, zolang men de bouwprincipes van de natuur volgt. “Waarom zijn we nog niet daar waar we willen zijn”, hield hij de hoogleraren de spiegel voor. Mensen willen toch in harmonie met de natuur leven? Waarom laten we dan niet computercodes het ontstaan van producten bepalen. Dat maakt volgens hem nabewerken overbodig en spaart energie en grondstoffen.

Ingenieurs remmen innovatie

Als je deze weg volgt, zullen er compleet nieuwe producten en functies ontstaan, zo voorspelde Lin Kayser op de WGP-bijeenkomst. De ervaringen die de huidige generatie engineers inbrengt in productontwikkeling, remt innovatie. Hoe meer menselijke regels in een ontwerpproces worden ingebracht, des te kleiner is de kans dat er echt iets heel nieuws ontstaat. Om zijn woorden kracht bij de zetten, toonde hij een werkstuk voor een turbineaandrijving dat volledig door algoritmes is ontwikkeld en met simulaties is geoptimaliseerd. “Het werkstuk is gegroeid met zijn computercode net zoals een boom groeit door zijn DNA.” Dat hoeft dan geen miljoenen jaren te duren, zoals de evolutie in de natuur, maar kan in enkele uren ontstaan. Het resultaat is dan meer of minder uitgerijpt.


Pin It on Pinterest