Het Belgische Robojob lanceert komende week de zelf ontwikkelde en gebouwde robotbelader voor draaibanken, het IRS-CW systeem: Integrated Robot Solution for Chuck Work. Dat gebeurt op de Fanuc-stand op INDUMATION, die nieuwe vakbeurs voor industriële automatisering in Kortrijk. Daar staat de robot samen met een CNC-draaibank.

Met elk merk draaibank

De beladingsrobot voor CNC-draaibanken is ontwikkeld vanuit de praktijk. Robojob is namelijk een dochteronderneming van de Aluro-Group in Heist-op-den-Berg. Sinds eind 2009 op de Metavak in Gorinchem het eerste concept werd getoond, is het robotsysteem sterk doorontwikkeld. Daarbij zijn de uitgangspunten overeind gebleven, zoals bedienervriendelijkheid, snel programmeerbaar én gemakkelijk te integreren in een draaibank, ongeacht het merk. Luc de Ceuster, zaakvoerder van Robojob: “Veel robotbeladingssystemen vergen zoveel programmeertijd, dat je hele grote series nodig hebt om tijd te kunnen besparen. Of de systemen zijn alleen geschikt voor een bepaald type machine. En je moet vaak specifieke robotkennis hebben.”

Binnen drie minuten

Dat is niet de oplossing die de markt zoekt, hebben De Ceuster en zijn collega Helmut De Roovere ervaren. De Robojob laat zich in drie minuten tijd opnieuw instellen voor een ander product, ook als de bediener enkel CNC-ervaring heeft. Daarvoor hebben ze een speciale interface ontwikkeld. Helmut De Roovere: “Deze userinterface is ontwikkeld vanuit de leefwereld van de CNC-operator. Hij geeft parameters in zoals afmetingen, diameter van het ruwe onderdeel, hoever het materiaal in de klauw moet steken etcetera. Het achterliggend systeem stelt zelf mogelijke grijpers en grijperklauwen voor.” Robojob gebruikt een 6-assige Fanuc-robot, in Kortrijk is dat de Fanuc M-10iA robot. Zowel het IRS-CW 25-135 als 38-250 systeem worden op de beurs getoond, voor klauwplaten met een diameter van 160 mm respectievelijk 250 mm.

Fanuc op INDUMATION

Fanuc toont op de automatiseringsbeurs in Kortrijk (18-20 mei) ook nog de kleinste delatrobot M-1iA, een 4- of 6-assige robot met een payload van 1 kilogram die zowel staand, hangend als aan de wand kan worden geplaatst. De Fanucstand is 4G15.

 

Meer over automatiseringsoplossingen in het juni digimagazine. Schrijf u hier gratis in.

 

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest