Het Fraunhofer IPT heeft een databank gebouwd met daarin veel voorkomende polijstfouten en hoe je deze kunt vermijden. Het gaat specifiek om fouten in hoogglans gepolijste oppervlakken van hoog gelegeerd gereedschapstaal. Deze databank is een eerste stap op weg naar het volledig geautomatiseerd polijsten van nauwkeurige gereedschappen.

Eenduidige benaming

Voor de eerste keer heeft het IPT, samen met de Zweedse universiteit van Halmstad, oppervlaktefouten van gepolijste werkstukken in kaart gebracht en systematisch onderzocht. Behalve dat men eenduidige benamingen voor de fouten heeft vastgesteld, is er ook naar de oorzaak van de fouten gezocht. Dat hebben de Duitse en Zweedse onderzoekers voor tien verschillende hoog gelegeerde gereedschapstalen gedaan.

Website

Via de website Polierstrategien is deze databank ontsloten voor gereedschap- en matrijzenbouwers. De informatie is vrij toegankelijk. Het Fraunhofer IPT wil hiermee een platform creëren waarop informatie over het polijsten uitgewisseld wordt. “Vooral bij het polijsten is het uitwisselen van ervaringen belangrijk. Daarbij helpt het als je systematisch fouten in kaart brengt”, zegt Ralph Schramme van Hirschvogel Umformtechnik, een van de bedrijven die aan het project hebben meegedaan. Met name bij precisiegereedschappen is het belangrijk om het oppervlak foutvrij te polijsten, omdat dit mede de standtijd van gereedschappen bepaalt.

Robotpolijsten

Op termijn willen de onderzoekers van het Fraunhofer IPT nog een stap verder gaan en het polijsten volledig automatiseren. In de werkplaats van het instituut in Aken staat al een robotcel, waarin op basis van het CADCAM-programma, de robot automatisch oneffenheden weg polijst en voor een hoogglans oppervlak van het gereedschap zorgt, zonder dat dit manueel moet gebeuren. De industrierobot moet in de toekomst het finishen van complexe vormen gaan ondersteunen, zodat dit goedkoper en vooral met een constante kwaliteit kan worden gedaan.

 

Meer informatie

Webportal met polijstfouten en oplossingen

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest