3D printen gaat de wereld veranderen. Het zal een effect hebben op de manier waarop producten worden gemaakt en gedistribueerd, maar eveneens op sociaal-economisch vlak.Wie niet alleen de trends in de techniek wil zien, maar ook meer wil weten over de effecten van 3D printen, kan tijdens de Dutch Design Week terecht op het 3D Printing Event.

Kleinste printer ter wereld

Op 25 oktober gaan internationale sprekers in op het fenomeen 3D printen. Een van de sprekers is Klaus Stadlmann van de Technische Universiteit van Wenen. Hij is een van de bedenkers van de kleinste 3D printer ter wereld. Deze is niet groter dan een pak melk, weegt 1,5 kilo en het prototype heeft niet meer dan 1200 euro gekost.  Stadlmann denkt dat het uiteindelijk moet lukken om deze prijs nog verder omlaag te brengen, zeker als de printer in grotere aantal gebouwd kan worden. Bijzonder aan het Weense concept is dat LED als lichtbron wordt gebruikt. De Oostenrijkers ontwikkelen verschillende materialen voor deze printer.

Thuis printen

Deze doorbraak in 3D printtechnologie zal er onder andere toe leiden dat mensen thuis onderdelen gaan printen. Precies dat is het thema van de lezing door Rene Groothedde, directeur van RMCenter in Enschede. Hij gaat in op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het thuis 3D printen. Meer materiaalvariaties (inclusief metalen) en dalende prijzen zorgen voor een groter toepassingsgebied. En dat zal gevolgen hebben voor de maakindustrie, denkt Groothedde “Er komen ook heel nieuwe businessmodellen.” Daarom werkt de stichting RMCenter nauw samen met de Universiteit Twente. Want het is niet alleen een zaak van technologie, ook van andere manier van zakendoen met elkaar. “De voordelen zul je pas volledig benutten als je naar de hele keten kijkt”, aldus Groothedde.

Open source

Een andere spreker in Eindhoven is Erik de Bruijn, mede-oprichter van Ultimaking Ltd. Hij schetst de nieuwe business kansen die 3D printen biedt. De Bruijn is onder andere betrokken bij RepRapper, een concept voor een machine die in staat is om de meeste onderdelen die in ze machine zitten, zelf te produceren. Begint dit jaar heeft hij Ultimaking Ltd opgericht, dat een open source 3D printer ontwikkelt.

Expo

Verder vindt deze dag nog een discussieforum plaats onder leiding van Geert Christiaansen, directeur business development bij Philips Design. Tegelijkertijd met de beurs en het seminar vindt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven een 3D print design competitie plaats. De beste inzendingen worden getoond.

Het 3D Printing Event vindt plaats op 25 oktober in Seats2Meet in Eindhoven. Meer informatie vind je hier.

Bekijk hier een film van de Ultimaker

 

[google_plusone size=”standard”] [fbshare type=”button”]

Geef een reactie

Pin It on Pinterest