De verkoopcijfers van de machinebouwers zijn weliswaar als een raket omhoog geschoten, de winstcijfers volgen niet altijd die richting. Zo heeft het Zwitserse Tornos behoorlijk veel last van de dure frank, blijkt uit de cijfers over de eerste helft van 2011.

Horloge- en autoindustrie


De Tornos Group zag de orderintake de afgelopen zes maanden stijgen met meer dan 62 procent tot CHF 157,1 miljoen. In een persbericht zegt de directie te hebben kunnen profiteren van zowel de vervanging- als uitbreidingsinvesteringen in alle belangrijke markten. Met name de groei in de horloge- en autoindustrie heeft voor extra bestellingen gezorgd. In Noord Europa worden vooral de multispindel machines veel gevraagd. In de eerste twee kwartalen werd CHF 143,3 miljoen omzet geboekt, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2010.

Marge uitgehold

De dure Zwitserse frank holt de marge van Tornos echter uit. Onder aan de streep blijft er CHF 5,4 miljoen netto winst over (10,9 miljoen EBIT). Dit cijfer wordt enerzijds beïnvloed doordat hoge koers van de Zwitserse munt, die de marge fors heeft uitgehold. Anderzijds ziet men wel lager dan verwachte kosten. De directie zegt al met al tevreden te zijn met de winstcijfers.

Maatregelen

Men ziet echter geen manier om het nadeel van de dure frank te omzeilen, omdat de meeste kosten in Zwitserse franks worden gemaakt en de meeste machines in andere valuta’s worden afgerekend met klanten. Wel probeert men zoveel mogelijk componenten en modules in te kopen in het euro- of dollar gebied. Verder gaat men de productiviteit in de fabriek in La Chaux-de-Fonds verbeteren. Het innovatieve karakter, de technologie en de kwaliteit rechtvaardigen de hoger prijs van een Tornos machine.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor het lopende, derde kwartaal zijn zwak. In het vierde kwartaal zal de markt weer oppakken, waardoor de tweede helft qua bestellingen vergelijkbaar zal zijn met het eerste halfjaar. Omzet en winst kunnen echter verder blijven afnemen door de dure frank.

Nieuwe CEO

Vlak voor het bekend maken van de halfjaarcijfers heeft het concern een nieuwe CEO benoemd, Michael Hauser. Vorig jaar oktober werd Philippe Jacot in deze functie benoemd, maar, aldus een persbericht, na ene half jaar zijn beide partijen tot de ontdekking gekomen dat deze keuze niet zo verstandig is geweest. Dat heeft, aldus de commissarissen, niks te maken met de resultaten over de eerste zes maanden van 2011. Michael Hauser begint op 1 september. Hij is onder andere werkzaam geweest bij Agie Charmilles en is momenteel voorzitter van CECIMO.

Op de EMO 2011 presenteert Tornos de opvolger van de DECO 10.

Meer informatie

In de Benelux vertegenwoordigt GIBAS het merk Tornos

Geef een reactie

Pin It on Pinterest