Acht bewerkingscentra onder spaan. Vijf wereldprimeurs. Dat gaat Chiron de bezoekers van de EMO voorschotelen. Energiebesparing tijdens het verspanen, thema van de EMO 2011, is ook bij Chiron nadrukkelijk aanwezig met een dubbele spindelmachine.

Manloos

Deze primeur is het verticale bewerkingscentrum DZ08 FA, een compacte machine met dubbele spindel. Daardoor is een energiebesparing van 40 procent mogelijk, aldus de machinebouwer uit Tuttlingen. Het gaat om een 5-assig bewerkingscentrum, met twee snelle assen in de draaizwenktafel. Chiron speelt verder in op de trend om manloos te bewerken door als optie aan dit bewerkingscentrum twee robotcellen aan te bieden: de FlexcellUno en FlexcellDuo. Op de EMO toont de fabrikant de nieuwe machine in een opstelling met een hoofdspindel die maximaal 40.000 t/m maakt en twee keer 16 gereedschapplaatsen heeft.

Freesdraaicentrum

Een tweede primeur is het freesdraaicentrum FZ08 MT. Door de integratie van een revolver kun je op dit bewerkingscentrum voortaan ook draaibewerkingen uitvoeren. Dat maakt het werken vanaf stafmateriaal mogelijk, een vorm van automatisering die voor bepaalde componenten aantrekkelijk is.

Seriewerk

Voor het grote seriewerk heeft Chiron de TZ 15 W ontwikkeld, een machine met  liefst 4 spindels, geschikt voor 5-assige bewerking en standaard uitgerust met een unit voor het wisselen van de werkstukken. Op de EMO staat deze machine samen met de robot in een compacte FlexUno cel, voorzien van twaalf palletplaatsen die binnen 2 seconden kunnen worden gewisseld.

Luchtvaart

De andere bewerkingscentra die Chiron op de EMO onder spaan toont zijn de DZ 15 FA met een dubbele vijfde as en torquemotor en dubbele spindel (15.000 t/m) voor kort cyclische bewerkingen. Voor de grotere werkstukken toont ment de Mill 1250, die in Hannover getoond wordt met een nieuwe draaizwenktafel en een nieuwe zwenkkop. Alle assen zijn direct aangedreven. Deze Mill 1250 wordt vooral in de machinebouw en de luchtvaarttoelevering ingezet. Dit laatste is een van de hoofdthema’s van de komende EMO.

 

Meer informatie

Chiron staat op de EMO in hal 27 stand D68

Nederland: Oude Reimer

België: Buhlmann 

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest