In relatief grote oppervlakken zeer fijne en uiterst precieze structuren frezen. Dat doet de nieuwe microfreesmachine die het Fraunhofer IPT samen met de Duitse machinebouwer Schmoll Maschinen heeft ontwikkeld. Op de EMO gaat deze microfrezer in première. De Akense onderzoekers tonen ook op andere stands hun innovaties.

Grote tafel

De microfreesmachine van IPT en Schmoll onderscheidt zich doordat de tafel relatief groot is vergeleken met de compacte afmetingen van de machine. De tafel meet 390 bij 490 mm; de hele machine neemt amper 1,69 m2 in beslag. Het idee hierachter is dat je meerdere werkstukken naast elkaar op de tafel kunt opspannen om zo de efficiency te verhogen. Omdat de machine is gebouwd voor het frezen van zeer precieze microstructuren in het oppervlak, is het machinebed van massief graniet gemaakt en beschikt de machine in alle drie de assen over lineaire aandrijving. Dit verhoogt zowel de statische als dynamische stijfheid. Voor het nauwkeurig frezen zorgen twee hoog frequent spindels. Schmoll Maschinen is van oorsprong actief in de markt voor het boren en frezen van printplaten in de elektronicatindustrie. Het bedrijf heeft een modulair concept ontwikkeld voor compacte machines. Samen met het IPT is dit constructief aangepast aan het frezen van metalen componenten en is de besturing vernieuwd. De machine is in Hannover te zien op de stand van het Fraunhofer IPT in hal 13 stand B84.

Micrometer precies meten

Een andere innovatie uit het laboratoria van het Fraunhofer IPT is een laserondersteund meetsysteem: Multitrace. Met dit systeem kun je de nauwkeurigheid van een gereedschapmachine tot op enkele micrometers exact nameten. Het hele systeem is desondanks mobiel. Het bestaat uit vier lasertracers van Etalon AG die met een frequentie van 200 Hz simultaan metingen doen. Dit gebeurt zo precies dat je zelfs de snelheid van een individueel gereedschap kunt meten. Daarnaast heeft het Fraunhofer IPT een universele testopstelling ontwikkeld om de nauwkeurigheid van hydrostatische lagers te meten. Dat gebeurt zowel dynamisch als statisch.

Laserdraaien van keramiek

De laatste innovatie zorgt voor een doorbraak in het draaien van keramische delen. Samen met Monforts Werkzeugmaschinen hebben de Akense ingenieurs een speciale draaibank gebouwd waarin het draaien ondersteund wordt door een laser. De laserstraal warmt vlak voor de snede het materiaal op. Hierdoor kun je keramiek vanaf staaf draaien. Ook is het mogelijk om na het draaien van metaaldelen deze in dezelfde opspanning een warmtebehandeling te geven. Made-in-Europe.nu had in het juni digimagazine al een uitgebreid artikel over deze machine, die tijdens de EMO voor het eerst aan het grote publiek wordt getoond.

 

Meer informatie

Fraunhofer IPT, hal 13, stand B84

Schmoll Maschinenbau, hal 13 stand B84

A.Monforts Werkzeugmaschinen, hal 17 stand C69

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest