Mirko Uitslag, directeur van Model- en Matrijzenmakerij Twente in Oldenzaal, heeft net een grote portaalfreesmachine gekocht. Op de EMO wil hij zich daarom vooral oriënteren op de kleinere machines.“Het mooie van de EMO vind ik dat het allemaal tastbaar is. Je hebt alles bij elkaar. Zo’n beurs doet mijn hart sneller slaan.”

Groot maar niet zwaar

Model- en Matrijzenmakerij Twente (MMT) maakt modellen, matrijzen en ook prototypes. In de werkplaats staan een stuk of zeven machines te verspanen. De meeste recente aankoop is een Eima-portaalfrees van 2 bij 3 meter. Gekocht in Duitsland, waar Mirko de machine zag staan op de kunststoffenbeurs in Friedrichshafen. “Wij zitten niet in de zware verspaning. Maximaal frezen we aluminium. Een machine van Zimmermann is weliswaar veel robuuster, maar dan praat je in dit formaat over een investering van een miljoen euro. De afgelopen jaren is de markt niet zo florissant geweest, dus we wilden geen al te grote sprong in een keer maken.” Voor het frezen van modellen in mdf of kunststof, voldoet de Eima ruimschoots. “Ik ga op de EMO wel even in de hal van Zimmermann kijken. Interessant. Natuurlijk ga ik ook even bij Eima langs.”

24/7 productie

Mirko Uitslag gaat in Hannover vooral kijken naar de compactere freescentra, met name dan 5-assige machines. In de matrijzenmarkt ziet hij nog wel kansen. Hij heeft eveneens belangstelling voor het 24/7 produceren. “We frezen al ‘s nachts, maar nog geen 24 uur per dag. We laten ’s nachts de langlopende programma’s onbemand op de machine lopen.” De grote producten die MMT freest, laten zich echter niet altijd even gemakkelijk geautomatiseerd handlen.

Laagsgewijze opbouw

De metaalondernemer uit Oldenzaal gebruikt het beursbezoek ook om te kijken welke nieuwe technologieën de komende jaren gaan doorbreken. Waar gaat de verspaning naar toe? Is de laagsgewijze opbouw, additive manufacturing, iets dat modelmakerijen in de gaten moeten houden? Mirko Uitslag: “Ik volg dat wel, maar ik denk niet dat we op korte termijn hierin gaan investeren. De machines halen nog niet de nauwkeurigheid die vereist wordt. In sommige gevallen is de technologie zeker goed, maar ik denk niet dat we het de eerste vijf jaar nodig zullen hebben.” En mocht de laagsgewijze opbouw wel de wereld op zijn kop zetten, dan zal Uitslag niet aarzelen hierin te investeren.

Verrijking

“Ons huidige machinepark is goed, dit jaar zullen we daar niet meer in investeren. De kans die de EMO biedt om zoveel machines bij elkaar te zien, laat hij zich daarvoor niet ontglippen. “Je hebt alles bij elkaar. Het is prachtig om te zien. En ik vind het belangrijk te weten wat er speelt. De EMO is voor mij een verrijking.”

 

Meer informatie

Model- en Matrijzenmakerij Twente

DPT  

 

 

[fbshare type=”button”] [linkedin_share style=”none”] [google_plusone size=”standard”]

Geef een reactie

Pin It on Pinterest