Gert Dijk

Nauwkeurigheid begint bij jezelf. Dat zegt Gert Dijk van Dijk Consult in het komend digimagazine. De mens blijft de belangrijkste factor in het proces om op een productieve manier hoge nauwkeurigheden te halen. Volgende maand organiseert hij een driedaagse workshop Procesbeheersing en nauwkeurigheid. In februari start hij met een workshop Machine-inspectie en nauwkeurigheid.

[quote float=”right”]Met meten ben je het moment van buiten specs verspanen voor[/quote]

Gert Dijk heeft in zijn leven al heel wat machines afgenomen. En talloze keren is hij ingeschakeld om problemen op te lossen omdat een machine niet de beloofde nauwkeurigheid oplevert. Of voor troubleshooting. Zelfs bij nieuwe machines komt hij in één op de drie gevallen problemen tegen die tot onnauwkeurigheid leiden. Zeker nu de eisen alsmaar hoger liggen en je eigenlijk geen tweede kans krijgt om de vereiste nauwkeurigheid te halen, is het belangrijk ook de eigen rol goed te kennen en weten wat je zelf al kunt doen. Daar gaan de workshops over. Want, zo is Gert Dijk’s overtuiging: verspaners kunnen veel zelf doen. “Probeer het moment waarop je fouten maakt voor te zijn.”

Machine-inspectie

Op 18 februari start Gert Dijk een zesdaagse workshop Machine-inspectie en nauwkeurigheid. Deze vindt plaats bij IHC Fabrication in Kinderdijk, telkens van 14.00 – 19.00 uur. Aan de hand van eigen ervaringen en cases behandelt Gert Dijk de dagelijkse problematiek met machines, het constateren van afwijkingen en het elimineren hiervan. Aan bod komen onder andere de relatie tussen machinenauwkeurigheid en productnauwkeurigheid; geometrische meettechniek voor gereedschapwerktuigen; gebruik van meetapparatuur; doelmatig meten volgens normen en het interpreteren en analyseren van de meetgegevens.

First part right

In de tweede workshop, die drie dagen duurt, behandelt hij het thema procesbeheersing en nauwkeurigheid met als doel in-één-keer-goed productie. Geld besparen met een trefzekere in-een-keer-goed proces. Hierin is er onder meer aandacht voor thema’s zoals de relatie tussen procesbeheersing en nauwkeurigheid; machinegeometrie kennen en beheersen; probleemgericht meten na een crash en hoe deze gegevens te analyseren. Deze workshop duurt drie dagen (telkens van 14.00 – 19.00 uur en vindt plaats bij het Summa College in Eindhoven. De eerste bijeenkomst is op 24 maart. Bij voldoende belangstelling is er in april een herhaling bij Gelderbom in Houten.

Beide workshops worden erkend door het opleidingsfonds voor de metaalindustrie, OOM. Dat betekent dat tot maximaal 750 euro subsidie toegekend wordt.

Meer informatie over beide workshops vind je hier.

Pin It on Pinterest