De 2037 exposanten op de EMO hebben vorige week samen voor zo’n 4,5 miljard euro aan orders genoteerd. Een indrukwekkend bedrag. Het was dan ook een geslaagd evenement, aldus de woorden van commissaris-generaal Detlev Elsinghorst. Voor wie niet in Hannover is geweest: er was inderdaad enorm veel mooie technologie te zien. Maar achter de cijfers tekent zich ook een ander verhaal af.

Grenzen verleggen

Voorop gesteld: na vier dagen op de EMO te zijn geweest, kun je alleen maar zeggen dat de machinebouwers, gereedschapfabrikanten en vooral ook softwarehuizen, er telkens opnieuw in slagen grenzen te verleggen. GF AgieCharmilles bijvoorbeeld, dat in de Mikron vijfasser HSM 600 U LP werkstukken van 120 kilogram met 2G laat versnellen en met een hoge snelheidscamera het gereedschap in de spindel tijdens het bewerken controleert. MAG dat gereedschappen elektrisch gaat opspannen. De Milltap 700, de eerste gezamenlijk ontwikkelde machine van Gildemeister en Mori Seiki. Een ‘Apple’-machine, want dit Amerikaanse concern weet machinebouwers zover te krijgen voor heel nieuwe markten te ontwikkelen. De stemming was goed. Tevreden gezichten bij de exposanten; bezoekers die onder de indruk waren van zoveel machinegeweld.

Waar bleven de Duitse bezoekers?

De cijfers die de beursorganisator zaterdagmiddag bekend maakte, roepen echter ook vragen op. Zo kwamen er vorige week 140.000 bezoekers naar de EMO. Vier jaar geleden – de editie 2007 – waren dat er nog 165.000. En in de aanloop naar de beurs van dit jaar waren zelfs aantallen van meer dan 170.000 bezoekers gecommuniceerd. Vier jaar geleden kwam een op de drie bezoekers van buiten Duitsland. Nu is dat percentage gestegen naar 40 procent. Daarmee profileert de EMO zich nadrukkelijker als een internationale beurs. Maar het betekent ook dat pakweg zo’n 25.000 Duitse EMO-bezoekers zijn thuis gebleven. De daling van het bezoekersaantal komt dus volledig voor rekening van het thuisland. Waarom zijn de Duitse bezoekers dit jaar thuis gebleven, terwijl de industrie bij onze Oosterburen nog goed draait? Een andere vraag: 4,5 miljard euro omzet is heel mooi, zeker in het huidige klimaat. Maar vier jaar geleden was dit ruim 4 miljard.

Globalisering wordt zichtbaar

De EMO 2011 weerspiegelt, zo schrijft de VDW in haar slotpersbericht, de globalisering. Het aantal bezoekers uit Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen is met 6,5 procentpunt toegenomen ten koste van de Europese bezoekers. Daar hebben de hotels in Hannover van geprofiteerd. Een kwart van de bezoekers bleef langer dan drie dagen op de EMO. Het echte verhaal is natuurlijk dat vooral in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen nog geïnvesteerd wordt. De groeiprognoses die de VDW op de eerste beursdag bekend maakten, onderstrepen dit. Tot 2015 verwachten de Duitse machinebouwers een verdubbeling van de markt ten op zichte van 2010. De totale wereldmarkt groeit naar 68 miljard euro, waarvan ongeveer de helft van de groei uit China komt. Vooral de Duitse machinebouwers zullen met hun high tech machines profiteren. De voorbije EMO maakte echter ook al duidelijk dat China – en andere Aziatische landen – in de toekomst een grotere rol in deze markt gaan opeisen. Schiess, een Duitse machinebouwer die enkele jaren geleden is gekocht door het Chinese SYMC presenteerde een portaalfreesmachine, die in Duitsland is ontwikkeld. De basismachine gaat straks in China gebouwd worden, terwijl de fabriek in Aschersleben ze gaat afbouwen. Een businessmodel dat we meer gaan zien?

 

Reageren? franc.coenen@made-in-europe.nu

De komende weken volgt meer nieuws over de technologie die in Hannover te zien was.

 

 

 

 

1 gedachte over “EMO-cijfers leggen globaliserings-trends bloot

Geef een reactie

Pin It on Pinterest