De NASA presenteert volgende week aan de Amerikaanse industrie een 3D printtechnologie voor het printen van metalen werkstukken. De ruimtevaartorganisatie gebruikt hierbij een elektronenstraal als energiebron. Driedimensionale werkstukken kunnen direct vanuit een CAD file gemaakt worden, zonder tussenkomst van een matrijs.

Freeform fabrication

EBF3, zo noemt de NASA haar 3D printtechniek: Electron Beam Freeform Fabrication. De techniek is ontwikkeld om snel en goedkoop metalen structuurdelen te maken, zonder de inzet van matrijzen of freestechnologie. De ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wijzen dan ook op het eco-effect van het 3D printen: minder verspilling van grondstoffen en minder afval. Ze presenteren EBF3 als een groen proces voor production on demand.

Hoe het werkt

Een metalen draad wordt door de electronenstraal gesmolten op werkstukdrager, die opgespannen is op een draaitafel. Deze kan uiteraard vervangen kan worden door een draaizwenktafel om complexe stukken snel te maken. Opvallend is, zo blijkt uit de eerste videobeelden  van de NASA, dat het opbouwen van een werkstuk snel gaat. Zeker in vergelijking met bestaande 3D printtechnieken. Aluminium werkstukken kunnen met zo’n 2200 cm3 per uur worden opgebouwd. Dat geldt oook voor titaan. Hoe langzamer het proces, hoe nauwkeuriger de lagen worden opgebouwd.

Testen in ISS

Inmiddels heeft de NASA het eerste prototype verkleind tot een compacte , draagbare unit. De ruimtevaartorganisatie wil dit formaat nog verder reduceren, zodat uiteindelijk de astronauten aan boord van het ruimtevaartstation ISS onderdelen en gereedschappen zelf kunnen printen, afhankelijk van hun behoeften. In deze animatiwordt een draaizwenkbafel gebruikt.

Op 20 en 21 september presenteert de NASA de techniek tijdens het EBF 3 Forum, gericht op direct digital manufacturing. De bedoeling van deze conferentie is om de industrie kennis te laten maken en uit te nodigen mee te doen in projecten waarin toepassingen van EBF3 verder worden uitgewerkt.

 

Meer informatie

NASA EBF3

Geef een reactie

Pin It on Pinterest