Multitasking machines: dat is momenteel een duidelijke trend in de metaalbewerking, constateert Joachim Zoll, hoofd van de afdeling gereedschapmachines bij Siemens, twee weken voor de start van de EMO. Tijdens deze beurs presenteren meerdere fabrikanten hun freesdraai- en draaifreesmachines. Siemens zelf toont de 840 D Solutionline besturing met draai- en freesfunctie.  Een andere vraag die Siemens ziet, is een betere aansluiting van CAD CAM op de machinebesturing.

Look and feel

De trend naar meerdere technologieën combineren in een machine, stelt volgens Joachim Zoll hoge eisen aan de besturing. “Alleen open, flexibele en sterke CNC-besturingen komen tegemoet aan de hoge eisen die in de productie gesteld worden.” In de nieuwe besturing schakelt de bediener met een druk op de knop om van een freesmodus naar een draaimodus. De software zorgt automatisch voor het virtueel omstellen van het assenstelsel. “De bediener werkt met dezelfde look and feel in het programma, of hij nu draait of freest”, aldus Joachim Zoll. Beide bewerkingen kunnen ook gesimuleerd worden.Tijdens de EMO-persconferentie in de Siemens fabriek in Erlangen, demonstreerde Siemens dit op zowel een Gildemeister CTX draaibank als een MAG 5-assig bewerkingscentrum.

Integratie CAD CAM

Bij Siemens Drive Technologies ziet men ook een verdere integratie van CAD CAM. Data uit de werkvoorbereiding moeten beter aansluiten op de machinebesturing. Beide moeten beter op elkaar afgestemd worden. “Informatie uit de werkvoorbereiding en de productie moeten naadloos uitwisselbaar zijn. De machinebediener moet een programma krijgen dat de gevraagde nauwkeurigheid en kwaliteit in een optimale tijdspanne produceert, zonder eert prototypes en nabewerkingen”, zegt Zoll.

Mechatronics Consept Designer

Siemens gaat nog een stap veder met het Mechatronics Concept Designer, een softwaretool voor de machinefabrikant. Joachim Zoll zegt dat hiermee een revolutie in de machinebouw wordt ontketend, omdat al in het ontwikkelproces alle mechatronica-systemen van de machine geoptimaliseerd en op elkaar afgestemd worden. “Enerzijds verkort dit de ontwikkeltijd van machines, anderzijds zorgt het voor productievere machines.”

Siemens staat op de EMO in hal 25, stand C18

Geef een reactie

Pin It on Pinterest