Geert Sevriens, production supervisor bij Machinefabriek Gebrs. Frencken gaat op de EMO zeker naar de draaibanken en draaifreescentra kijken. Want die staan op het investeringslijstje. Zijn prioriteit ligt echter dit jaar bij de CADCAM- en gereedschapbeheersystemen. “Hoe snel je de stukken op de machine krijgt, bepaalt je succes.” Deel 3 in de serie over bezoekers aan de EMO.

Doorgaan waar anderen stoppen

Machinefabriek Gebrs. Frencken investeert elk jaar. Dus maken Geert Sevriens en zijn collega’s elke keer als ze naar een beurs gaan een actielijstje. Dit jaar staan bovenaan de leveranciers van CADCAM-systemen en oplossingen om de gereedschappen te beheren. “Wij zitten in de high tech sfeer. Waar de meesten ophouden, gaan wij door. Naarmate de materie complexer wordt, is de technologie die voor acht van de tien verspaners goed is, voor ons niet goed genoeg.” Voorop blijven lopen op je concurrenten betekent vooral, aldus Geert Sevriens, dat je sneller je product op de machine krijgt. “Als je geld hebt, kan iedereen de beste hardware kopen. Wat je succes bepaalt, is hoeveel tijd je er aan besteedt en hoe snel je zaken op de machine krijgt en de gewenste kwaliteit haalt.”

Slag maken in werkvoorbereiding

Bij de Eindhovense toeleverancier denkt men dat de volgende slag gemaakt wordt door de werkvoorbereiding naar een hoger niveau te tillen. Programmeertijden halveren, beter kunnen voorspellen hoe een product zich op de machine gaat gedragen. “Het probleem zit in de aansluiting van de verschillende pakketten op elkaar”, zegt Sevriens. Momenteel werkt men met meerdere CADCAM-pakketten, onder andere Tooltech, CosCom, Measurelink en Top Solid. “Ik hoop op de EMO info op te rapen of adressen te vinden van partijen die ons een stap verder kunnen helpen.” Volgens Sevriens worden op een beurs zaken nogal eens mooier voorgeschoteld dan ze in de praktijk van een toeleverancier zijn. Featureprogrammering, om de voorbewerkingstijd te verkorten, werkt goed als je een eigen product hebt. “Maar als toeleverancier krijg je van elke klant een ander solidmodel met niet altijd de informatie die jij wilt.” Wat het gereedschapbeheersysteem betreft, hoopt hij vooral de integratie in het CADCAM-systeem te vinden en ondersteuning voor de draaigereedschappen.

Veel innovaties verwacht

Omdat het bedrijf eveneens wil investeren in draaibanken en freesdraaicentra, staan exposanten als Mori Seiki en Nakamura ook op het bezoeklijstje. Geert Sevriens: “Ik verwacht dat er nieuwe zaken naar voren komen. Het is rustig geweest bij de machinebouwers, dus hebben ze veel kunnen innoveren.”

Meer informatie

EMO 2011

Machinefabriek Gebrs. Frencken 

 

[related_posts limit=”5″] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard”]

 

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest