Het is niet de vraag of, maar de vraag wanneer spare parts uit de printer rollen. Dat zei Rene Groothedde, direteur van het RMCenter deze week op het eerste 3D Printing Event in Eindhoven. Tegelijkertijd probeerde hij verwachtingen te temperen. 3D printing staat redelijk hoog op de hypecycle.

Dat 3D printing velen bezig houdt, bewijst ook dit evenement, georganiseerd door Jakajima in Nuenen, dat vroegtijdig technologische trends signaleert en daar kennisevenementen rond organiseert. Ruim voor de start moesten Pieter Hermans en zijn team het virtuele loket sluiten. Met zo’n 300 deelnemers aan het seminar, zat de zaal bij Seats2Meet in een van de vroegere Philipsfabrieken propvol. “Als we honderd stoelen meer hadden gehad, waren die ook bezet geweest”, aldus Pieter Hermans, die zelf verwacht dat het 3D printen bij de consument thuis binnen vijf tot tien jaar gaat doorbreken.

Suits meets sweatshirts

Aan de ene kant zijn er namelijk de grote hard- en softwarebedrijven, die van bovenaf deze technologie in de markt zetten. Daar tegenover staat de sterk groeiende open source community, met goedkope 3D printers. Beide groepen waren op het evenement in Eindhoven aanwezig, zowel onder de exposanten als bezoekers. Erik de Bruin bijvoorbeeld, ceo van de Nederlandse printerfabrikant Ultimaker, dat een complete printerwall had opgebouwd met meer dan 15 printers. Maar ook Darrin Dickinson, sales manager bij Z Corporation. Deze Amerikaanse fabrikant bouwt kleurenprinters, zoals die onder andere door de designers van Clarks worden gebruikt om van hun schoenontwerpen levensechte kleurenmodellen te printen. “Het heeft tijd nodig, maar het komt in een sneltreinvaart”, zegt Floris Stam van Duoteq, dat de Z Corp printers in de Benelux verkoopt. “Deze technologie gaat richting productie. CNC-frezers zouden het moeten omarmen.”

Topje van ijsberg

Dat de 3D printtechniek op het punt staat door te breken, was iedereen van overtuigd. “We zitten op het topje van de ijsberg. Miljoenen mensen daaronder zijn geïnteresseerd maar nog niet actief. Het design moet gemakkelijker worden”, meent Erik de Bruijn. Dat denkt ook Joris Peels, vroeger werkzaam voor Materialise, nu co-founder van Origo, dat een 3D printer voor kinderen wil maken voor minder dan 800 U$. Deze moet net zo gemakkelijk bedienbaar zijn als een magnetron. De drivers die hij ziet: consumenten willen een gepersonaliseerd product. “De happiness factor die de marketeers nu benadrukken, verliest zijn waarde.” En het milieu is een driver.

 

 

 

We verbruiken aldus Peels onnodig veel grondstoffen en onze producten zorgen voor miljarden tonnen afval. Wouter Brand van Cad2M voegt daar voor de professionele gebruiker nog een argument aan toe: vertrouwelijkheid. Zeker in de ontwerpfase hechten designers er waarde aan als ze hun idee niet weg hoeven te brengen naar een ander om een een tastbaar model van te maken, maar dit zelf kunnen printen. En vanuit programma’s als SolidWorks is het heel simpel, liet Cad2M zien.

Killer app

De killer app die 3D printen voorgoed op de kaart zet, gaat volgens Martin Stevens, ceo van het Engelse A1 Technologies, het printen van speelgoed zijn. “Kinderen die hun eigen speelgoed ontwerpen en printen. Unieke Legosteentjes.” Stevens denkt dat dit moment niet meer ver weg is. “Ik zou verrast zijn als het niet binnen 3 tot 5 jaar gebeurt.” Rene Groothedde heeft, ondanks zijn geloof in deze technologie, twijfels over de vraag of de doorbraak komt vanuit de consument. Hij ziet eerder de ruimtevaart en defensie-industrie, samen met de medische, als de drivers achter 3D printen. Hij is voor de korte termijn minder optimistisch. Groothedde waarschuwde voor hypevorming. Dan is de teleurstelling straks groot en haken velen af, om dan over een aantal jaren als de technologie echt rijp is, pas weer mee te doen. Want hoe zit het met zaken als aansprakelijkheid, intellectueel eigendom, distributie van CAD-files? “Onze taak als RMCenter is om beide kanten van de medaille te laten zien”, aldus Groothedde. Hij hoopt zo de hypetop lager te kunnen houden, waardoor het dal daarna minder diep zal zijn. “Maar in de toekomst gaat het 3D printen gebeuren”, zegt Groothedde vastberaden.

 In het digimagazine van december verschijnt een uitgebreider verslag

 

Meer informatie:

Interview met Pieter Hermans in digimagazine van september

3D Printing Event

 

 

 

Pin It on Pinterest