Reiden op de EMO

De Zwitserse machinebouwer Reiden speelt precies in op de huidige trend in de Nederlandse verspanende industrie: kleine series van telkens wisselende, vaak grote producten, die men geautomatiseerd wil frezen.

“Reiden ziet kansen in de Nederlandse markt. Samen willen we die gaan ontwikkelen”, zegt Richard Hermans van Promas. Hij heeft van de zomer de vertegenwoordiging van deze fabrikant voor Nederland verworven. Op de EMO introduceerden de Zwitsers ook een frees-draaicentrum voor  werkstukken tot 8 ton.

Grote stukken automatiseren  

Richard Hermans had Reiden graag al eerder toegevoegd aan het portfolio van Promas. De Zwitsers hebben echter voor een gefaseerde groei gekozen. De capaciteit moet gelijke tred houden met de vraag.  Hermans is optimistisch over de kansen voor het Zwitserse merk. Amper is de samenwerking beklonken of hij is al bezig met de eerste projecten. Dat verbaast hem niets. “De Nederlandse verspaners willen complete oplossingen. Ze willen niet meer wisselen. Ook als ze geen grote series maken, willen ze zoveel mogelijk in een opspanning maken en geautomatiseerd. Bovendien worden de stukken steeds groter en zwaarder.” Juist op dit laatste aspect speelt de Zwitserse machinebouwer in. Zo levert Reiden onder andere een palletwisselaar voor pallets tot 1700 bij 1200 mm. De grootste werkstukwisselaar die Reiden bouwt, kan werkstukken tot 3000 kilo aan. Een ander sterk punt is eveneens de mogelijkheid om grote rondtafels in de BFR2-serie te integreren. Deze machines kunnen zowel met een vaste tafel, een rondtafel als een combinatie worden geleverd. De rondtafels gaan tot 2100 mm doorsnede.

Aanvulling 

De twee merken Reiden en Hedelius, een ander merk dat Promas vertegenwoordigt, vullen elkaar perfect aan. “Waar de een ophoudt, gaat de ander verder.” Reiden bouwt machines voor kubusachtige producten en delen tot vier meter lengte, een bereik waarin de Duitse machinebouwer niet actief is. Ook qua constructie verschillen de beide merken. Reiden kiest, bijvoorbeeld bij de RX 10, een van de drie basismodellen, voor een machinebed en -kolom van polymeerbeton, om ook bij extreme belasting thermische zowel als mechanische stabiliteit te waarborgen.

De Nederlandse verspaners willen complete oplossingen. Ze willen niet meer wisselen. Ook als ze geen grote series maken, willen ze zoveel mogelijk in een opspanning maken

Uniek aan deze 5-assige machine (1000 bij 1100 bij 810 mm, standalone of met 2- of 5-pallet wisselaar) is de gepatenteerde Double Drive Technology. Tijdens het ruwen (tot 3000 toeren/min) wordt een high torque motor ingezet met een kopperl van 291 Nm. Bij het finishen, met toerentallen vanaf 3000 t/m, wordt deze directe aandrijving ontkoppeld en doet de ingebouwde motorspil het in zijn eentje tot maximaal 16.000 t/m. Alles wordt door de besturing zelf geregeld. Richard Hermans: “Je hebt dus altijd de ideale spil, of je nu aan het ruwen bent of het nabewerken.” In horizontale positie is de freeskop 10 mm onder de tafel, zodat geklemde stukken volledig bewerkt kunnen worden.

 

 

Technologie gedreven

Deze DDT-technologie typeert Reiden, dat zich onderscheidt door de techniek in de machines. Dat geldt voor alle drie de basistypen. Naast de RX10 zijn dat de BFR2, een modulair opgebouwde freesbank tot 4 meter in de X-as, en de GC 25, een gegoten constructie met een koloms deels van polymeerbeton en geslepen en geharde blokgeleidingen in de Y- en Z-as. De ram van deze machine heeft tevens een automatische compensatie voor de fysieke doorbuiging. Daardoor wordt op 1200 mm lengte maximaal 0,01 mm afwijking getolereerd. Alle drie de Reiden-machines worden in een basisconcept aangeboden. “Daarna vult de klant zelf het systeem in zoals hij dat wil hebben. Reiden is heel goed in staat dat in te vullen dankzij de modulaire bouw van hun machines”, aldus Richard Hermans.

RX18: freesdraai bewerking tot 8 ton

Op de EMO toonde Reiden voor het eerst de RX18 73 kW freeskop bij 15.000 t/m). Deze laat gecombineerde frees-draaibewerkingen toe. De machine is voorzien van een geïntegreerde C-as met een diameter van 1800 mm voor verticaal draaien (maximale belasting 8000 kilo, maximaal toerental bij draaien 250 t/m met een koppel van 5400 Nm). De schuin gemonteerde Trigonaalfreeskop kan hoeken bewerken van 15º tot +105º. Bij bewerkingen met deze kop in horizontale positie worden de X- en Y-as continu in dezelfde richting belast: wisselende belasting wordt dus tot een minimum gereduceerd. Tevens hoeven met behulp van deze kop werkstukken niet meer horizontaal opgespannen te worden.

Reiden bouwt al meer dan 100 jaar werktuigmachines. Daarnaast vertegenwoordigt het bedrijf in Zwitserland de Spaanse machinebouwer MTE, dat bedfrees- en floortype freesbanken bouwt. MTE zit in Nederland in de portefeuille van Promas.

 

Meer informatie

www.reiden.com

www.promascnc.nl

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest