Zo uit de printers van Materialise in Leuven

De investeringsbeslissing in rapid manufacturing technologie moet afhangen van het eindmateriaal dat je nodig hebt. Die conclusie trekt de Japanse fabrikant van desktop freesmachines Roland in een White Paper over Subtractive Rapid Prototyping. De focus van de studie ligt op het vervaardigen van microcomponenten.

Twee trends

De Japanse machinebouwer ziet twee interessante trends in de maakindustrie. Aan de ene kant gaan bedrijven de productie dichter naar de gebruiker brengen. Dat moet kosten verlagen en de time to market verkorten. Aan de andere kant ziet Roland een opmars van kleine, flexibele bedrijfjes die dankzij het gebruik van onder andere 3D printers en desktop CNC-machines snel prototypes kunnen vervaardigen. Zij opteren zelfs voor een businessmodel om nieuwe producten naar de markt te brengen die de consument kan personaliseren. Roland zegt in de studie dat zowel de machines voor laagsgewijze opbouw (3D printers) als de machines gebaseerd op subtractieve technologie (verspaning) elk hun voordelen hebben en kunnen profiteren van het nieuwe tijdperk in manufacturing. De keuze om te investeren in een van de twee technieken moet worden bepaald door twee factoren: flexibiliteit in materiaalkeuze en de prestaties van de machine door het hele proces heen.

DIY-generatie

Roland merkt in de studie op dat er in de maakindustrie een nieuwe generatie ondernemers komt opzetten. Die groep wordt aangeduid als de Maker Movement of de Do-It-Yourself generatie. Heb je vandaag een onderdeel nodig? Dan kun je het zelf maken, hetzij met printen hetzij met frezen op een desktop freesmachine. Die laatste groep wordt steeds gemakkelijker te bedienen, ook al heb je geen verstand van G-codes en CAD / CAM programma’s. Roland heeft onlangs de nieuwe generatie MDX dekstop freesmachines op de markt gebracht, die zo zegt de fabrikant het zelf, CNC-technologie binnen handbereik brengt zonder de traditionele CNC-complexiteit. De nieuwe software die Roland met de MDX-machine meelevert, leidt de gebruiker via wizard in vijf stappen naar een programma voor de freesmachine.

Printen of frezen

De Japanners zien dan ook niet enkel een toekomst voor 3D printen als het erom gaat snel een prototype of een product in een kleine serie te maken. Voor bepaalde toepassingen blijft de freestechnologie een betere oplossing. Met name geldt dit wanneer je materialen wilt die je met een 3D printer nog niet kunt verwerken. Vandaar de conclusie dat de materiaalkeuze voor je eindproduct bepalend is of je moet investeren in 3D printers of in een desktop freesmachine. Met name legt Roland de nadruk op het feit dat je met de nieuwe generatie desktop frezers ook een materiaal als aluminium kunt verspanen.

 

3D Printing Event

Dinsdag 25 oktober vindt in Eindhoven het 3D Printing Event plaats. Er is onder andere een designcompetitie, een compacte beurs en een lezingenprogramma (betaald). Kijk hier voor meer informatie

Lees het artikel over de drivers achter 3D printing, zoals Bart Van Der Schueren van Materialise deze ziet

 

 

Pin It on Pinterest