Karsten Cwetko (links) met een collega bij de ELB-slijpmachine in Aken

De Belgische markt ontwikkelt zich goed voor de slijpmachinefabrikanten aba Grinding Technologies en ELB-Schliff, die zich op de EMO voor het eerst gezamenlijk aan de markt presenteerden.  “We denken dat dit een groeimarkt is”, zegt Karsten Cwetko, regional sales manager. De Nederlandse markt is, zegt hij, jammer genoeg kleiner.

Verplaatsing productie

ELB en aba zijn vorig jaar samengebracht onder de vlag van de Duitse machinebouwgroep Autania AG, waartoe ook het Oostenrijkse WFL Millturn Technologies behoort. De twee fabrikanten van slijpmachines hebben zich in september voor het eerst gezamenlijk naar de markt gepresenteerd. “Dat is succesvol geweest”, zegt Cwetko. De aba grinding fabriek in Aschaffenburg (bij Frankfurt am Main) gaat dicht en wordt ondergebracht bij de ELB-fabriek in Babenhausen. Beide merken blijven wel blijven. “Dat is belangrijk. We hebben gemerkt dat klanten een merk kopen. Bovendien hebben beide merken hun eigen profiel en bleek er ontzettend weinig overlap te zijn. We vullen elkaar heel goed aan.” Wel willen de beide bedrijven in de ontwikkeling kennis gaan delen en ook van elkaar overnemen.

Kansen in de Benelux

Het samenbrengen van de twee fabrikanten in een moederbedrijf heeft in de Benelux nieuwe kansen geschept, zegt Karsten Cwetko. In de Nederlandse markt zijn de machines van aba Gringing Technologies nu ondergebracht bij Laagland. “Voorheen had dat merk geen eigen vertegenwoordiging in Nederland.” In België zitten beide merken nu bij Van Waasdijk in Grimbergen. “Dat is zowel voor ELB als voor aba een heel nieuwe vertegenwoordiging merken we”, aldus Cwetko. De Belgische markt ontwikkelt zich goed, zegt hij. Daar zijn de eerste machines dit jaar al verkocht.

Partner Aachener WBA

ELB is een van de partners in de Aachener Werkzeugbau Akademie, die onlangs officieel geopend is. In de productiehal van deze academie staat ondermeer een ELB-slijpmachine. In principe gaat het hier om een basismachine. ELB levert de machines als de klant dat wil met de eigen besturing. Eventueel zijn ook een Siemens STC of Sinumerik 840D verkrijgbaar. Karsten Cwetko is enthousiast over de Aachener Werkzeugbau Akademie. “Hier heeft de industrie op gewacht. Primair participeren wij vanwege het onderzoek dat hier gedaan wordt. Daar kunnen wij ook ons voordeel mee doen. Nu kunnen tevens hier zaken laten zien op onze machine. Dat willen we nog verder benutten.”

ELB presenteert zich eind november op EuroMold 2011

 

Meer informatie:

Van Waasdijk

Laagland

ELB-Schliff

Aba Grinding Technologies

Autania AG

 

 

Pin It on Pinterest