De Orbital Drilling unit van Novator op een robot

De technologie van het Zweedse Novator om met een robot nauwkeurige gaten te boren in gelaagde materialen, zoals composieten, heeft de interesse gewekt van zowel Boeing als Bombardier Aerospace. Beide bedrijven hebben orders voor de Orbital Drilling technologie geplaatst bij Novator.

Gepatenteerde techniek

Dit Zweedse bedrijf heeft het orbitaal-boren met einddefector-technologie ontwikkeld. Een speciale unit wordt op de robotarm bevestigd. In de Novator-unit zit de techniek die ervoor zorgt dat de spindelkop, terwijl het gereedschap rond zijn eigen as draait, een excentrische beweging maakt. De speciale constructie maakt een continue, radiale verplaatsingsaanpassing van het gereedschap mogelijk. Dit gereedschap heeft tijdens de boorcyclus slechts intermitterend contact met het werkstuk. Samen met de luchtkoeling kun je daardoor volstaan met minimaal gebruik van smeermiddelen (MQL) of zelfs droog boren. Dat is voldoende om smelt van de composietmatrix te voorkomen.

Beter manoeuvreren

Het voordeel van het met de robot boren van gaten, is dat de robot veel beter manoeuvreerbaar is en het werkstuk van meerdere kanten kunnen bereiken. Doordat in de besturing van de boorunit een algoritme voor aanpassen van parameters aan het te boren materiaal zit, leidt het orbitaal boren niet alleen tot een lange standtijd van het gereedschap, maar ook tot nauwkeurige toleranties.


 

 

 

 

Alu- of titaancomposiet

Deze Orbital Drilling technologie leent zich vooral voor het boren van nauwkeurige gaten in composietmaterialen of andere gelaagde materialen waarin bijvoorbeeld aluminium of titanium zijn verwerkt. Dit zijn materialen die in de luchtvaart veelvuldig worden toegepast.Vandaar dat Boeing de Zweedese technologie wil inzetten in de final assembly line van de 787 Dreamliner, het nieuwe toestel dat voor de helft uit composiet bestaat. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft de techniek van Novator langdurig getest, voordat het besluit viel deze in de productie in te zetten. “We werken al lang samen aan de implementatie van de techniek en zijn blij dat Boeing deze nu in de productie gaat inzetten”, zegt Hans-Petter Andersson, ceo van de Zweedse onderneming. Behalve Boeing heeft ook de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier Aerospace een order bij Novator geplaatst. Bombardier zet de techniek in bij het verbinden van de vleugel aan de body van het nieuwe C-serie toestel, dat in Canada gebouwd gaat worden.

 

Met dank aan Sirris

Meer informatie

Novator

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest