Zonder bactericiden toe te voegen, slaagt Henkel met de speciale samenstelling van Multan koelsmeermiddelen erin om bacteriegroei te voorkomen. Daarmee pakt de fabrikant een veel voorkomend (gezondheids)probleem in de verspaning aan.

Problematiek

De organische substanties in de koelsmeermiddelen zijn een voedingsbodem voor bacteriën. Ze halen voedingsstoffen vanuit de emulgatoren en als de bacterie een bepaalde omvang heeft, splitst deze. Dat zorgt voor een explosieve groei. Bacteriën in het koelsmeermiddelen leveren zowel gezondheid als technische problemen op. Technisch: bijvoorbeeld doordat de pH-waarde daalt met als gevolg een hoger risico op corrosievorming. Ook kan de emulsie splitsen, waardoor deze vervangen moet worden. Qua gezondheid levert de ongecontroleerde bacteriegroei vaak problemen op, met name huidaandoeningen. Tot nog toe wordt daarom ofwel een “schok-desinfectie” toegepast of voegt men bactericiden aan het koelsmeermiddel toe. In het eerste geval laat men de bacteriegroei tot tot een bepaald niveau om dan pas in te grijpen en de concentratie te verlagen. Medewerkers worden zo echter voortdurend aan de gezondheidsrisico’s blootgesteld. Bactericiden – de tweede oplossing – voorkomen weliswaar bacteriegroei, maar zijn evenmin gezond voor de medewerkers die met de koelsmeermiddelen in aanraking komen. De Europese wetgever wil het gebruik ervan dan ook terugdringen.

Emulgatorsysteem

Henkel past nu in de formulatie van Multan 71-2 en 77-4 een gepatenteerd emulgatorsysteem toe dat zonder bactericiden de aangroei van bacteriën tegen gaat. De technologie voorkomt dat de bacteriën zich gaan splitsen. Dat verhindert de aangroei. Henkel voorkomt hiermee dat de verspaners bloot gesteld worden aan zowel de gezondheidsrisico’s van bacteriën als de biocides die tot nog toe aan de emulsies worden toegevoegd, zonder in te boeten op de kwaliteit van de smerende eigenschappen. Door de lage opstartconcentratie (5-8 procent) en navulconcentratie (0,5 tot 1,5 procent) blijft het verbruik economisch. Multan 71-2 is breed inzetbaar, van grof verspanen tot fijn flijpen. Multan 77-4 is geschikt voor situaties waarin een hoog smerend vermogen vereist is. Henkel loopt hiermee vooruit op de gevolgen die de REACH-wetgeving in Europa zal krijgen voor het gebruik van bactericiden.

 

Meer informatie

Henkel Multan

 

 

 

Pin It on Pinterest