Ook op de Metavak Gorinchem draaien de ladies with STYLE echte producten op de draaibanken van de Nederlandse machinebouwer. Er is deze week nog meer te zien op de najaarbeurs. Ook primeurs voor verspanend Nederland.

Conus reinigen

TechnoTool toont er onder andere de nieuwe DigiTec van het Zwitserse Urma. Dit is een digitaal systeem voor kotterkoppen, waarbij de kwetsbare componenten in een externe bediening zijn ondergebracht. Nieuw is ook een reinigingsunit om de conus van de gereedschapopname te reinigen. “Een onderschat iets, dat op termijn dure gevolgen kan hebben”, zegt Bas de Groot, directeur van TechnoTool, die het reinigingsapparaat dat hij op de Metavak demonstreert de avond voor de beurs heeft opgehaald.

India, Duitsland en Oostenrijk

Wout en Steven Lankreijer van LVDN ‘mogen’ weer verticale bewerkingscentra verkopen van de Indiase fabrikant Bharat Fritz Werner, die onlangs Matec heeft overgenomen. “Een jaar lang bleven alle machines in India. Nu mogen we de verticale weer uitleveren”, zegt Wout. Bharat Fritz Werner levert traditioneel vrijwel uitsluitend aan de automotive, maar Lankreijer ziet voor de Indiaas-Duitse machine vanwege de prijskwaliteit verhouding goede kansen in de toelevering. “De eerste machine draait nu al een klein jaar bij een klant.” LVDN heeft daarnaast het dealerschap verworven van het Oostenrijkse U-R-B-A-N, dat zowel grote portaalfreesmachines bouwt als freesmachines met beweegbare kolom. Ook de draaibanken van Jesco zijn nieuw in het programma. Dit zijn in feite oudere modellen Colchester-Harrisson draaibanken.

Ladies

Op de stand van STYLE High Tech demonstreren de ladies with STYLE de eenvoud van de besturing waarmee de draai- en freesmachines zijn uitgerust. “Twee ochtenden training hebben we gekregen. Dat is voldoende. Als ik nu de tekening krijg, kan ik zelf de machine programmeren”, zegt Elaine, die met haar collega de komende maanden ook op de Metav Düsseldorf en in maart 2012 op de TechniShow aan de draaibank zal staan. Wie overigens het echte grote nieuws bij de Nederlandse machinebouwer wil zien, moet even doorrijden naar de fabriek in Bunschoten. Daar staat de STYLE 1750 XXL, met een draaidiameter van 1750 mm en een afstand tussen de centers van 3000 mm.

Nauwkeurig en compact

De Ridder toont naast de EMCO E45 draaibank met een productopvang inrichting, de precisie freesmachines van iMes-iCore. Deze worden onder andere in de dentalindustrie toegepast, maar ook in de productie van vonkgereedschappen. Sterk punt is, aldus Terry van Orsouw, dat je eenvoudig de machine kunt ombouwen van een 5-assige naar een 3-assige als je grotere producten wilt verspanen.

Automatisering

Automatisering is natuurlijk volop te vinden op de Metavak. RFA toont een robotbelader met Bin-picking functie. ABB Metaalstraat laat een aantal oplossingen zien. BMO toont de nieuwste ontwikkelingen van deze Nederlandse robotcel. Hierin is de nieuwe jobmanager geïntegreerd, die zowel aan de cel zelf eenvoudig geprogrammeerd kan worden als extern. Frank Biemans van BMO, die het automatiseringsconcept bedacht heeft, zegt momenteel te werken aan een robotbelader die geschikt is voor enkelstuks. “We gaan er naar toe dat we verschillende producten door elkaar heen gaan beladen.” BMO merkt dat de vraag naar deze robotcellen alsmaar verder toeneemt. “Je kunt een nieuwe machine kopen, je kunt ook een robotcel kopen. In het eerste geval krijg je acht uur productiecapaciteit erbij, in het tweede zestien uur op een bestaande machine.”

Verspanersforum

Ook het Verspanersforum presenteert zich op de Metavak in Gorinchem. Onlangs is de eerste pilotopleiding voor ROC-docenten in Eindhoven gestart. “Deze opleiding gaan we straks ook regionaal aanbieden aan bedrijven”, zegt Gerrit van der Linde van het Verspanersforum. Met deze opleiding zet het forum opnieuw een stap in de richting van het naar een hoger niveau brengen van verspanend Nederland. Op de stand in Gorinchem demonstreert men verder het CADCAM-pakket Sharp-Cam, waarmee men verspaners die nog niet met deze pakketten werken een laagdrempelige instap in deze techniek biedt.

5vlaks bewerken

Dormac CNC Solutions toont naast de Doosan Puma draaibank de onlangs op de EMO geïntroduceerde Dahlil 5-asser. Deze DMX-320 biedt de mogelijkheid om in een opspanning 5-assen te bewerken. Dormac toont eind november tijdens de huisshow meer 5-assige concepten.

 

Komende week gaan we dieper in op een aantal noviteiten.

 

 

 

Pin It on Pinterest