Shapeways bouwt een unieke supplychain rond het eigen platform

De van oorsprong Nederlandse start-up Shapeways krijgt een injectie van 5,1 miljoen dollar. Met dat geld gaat het bedrijf een nieuw productielocatie voor 3D printen bij New York bouwen. Uit deze fabriek en die bij Eindhoven komen allang niet meer alleen kunststof producten. Shapeways produceert ook metalen producten

Investeringsfondsen

Shapeways is enkele jaren geleden gestart onder de hoede van Philips, dat nog steeds een belang aanhoudt. Het jonge bedrijf is inmiddels verzelfstandigd en sinds vorig jaar staat het hoofdkantoor in New York. Daar heeft het NYC Investment Fund niet alleen 1,2 miljoen U$ geleend, twee investeringsfondsen steken er nu ook nog eens 5,1 miljoen U$ in. Dat geld wordt onder andere gebruikt voor de bouw en inrichting van een productielocatie bij New York. Het aantal medewerkers zal de komende tijd verdubbelen, meldt de onderneming op haar blog.

30.000 producten per maand

Momenteel produceert Shapeways 30.000 producten per maand. Begonnen met kunststof voorwerpen, maakt men nu ook metalen producten, maar produceert men ook unieke, gepersonaliseerde producten in glas, keramiek en zilver. Voor elk van deze materialen gebruikt men een andere productietechniek. Er zijn zo’n 100.000 gebruikers van de technologie, de Shapies, die hun ontwerpen uploaden en laten printen. Deze producten worden overigens ook weer online te koop aangeboden. Daarmee bouwt het bedrijf niet alleen voor zichzelf aan een nieuw businessmodel, maar aan een heel nieuwe keten waarin designer en consument elkaar vinden op het platform dat Shapeways aanbiedt. Voor het printen van metaal gebruikt men een lasertechnologie van EOS. Deze machines staan nu nog in Eindhoven maar komen dus ook in de vestiging in New York te staan.

SolidWorks integratie

Het bedrijf heeft sinds medio vorig jaar ook een add-in beschikbaar gesteld voor ontwerpers die met SolidWorks werken. Met deze add in wordt een ontwerp direct geconverteerd naar een STL-file die dan geupload wordt naar de servers van Shapeways. Daar kun je dan je bestelling verder afronden. “Deze add in maakt het voor SolidWorks gebruikers gemakkelijker dan ooit om hun 3D ontwerpen direct om te zetten naar fysieke objecten”, zegt Peter Weijmarshausen, oprichter en ceo van Shapeways

Bekijk hier de video van Shapeways

 

Meer informatie:

Shapeways

 

Pin It on Pinterest