Werken met flexibel instelbare grippers heeft volgens Frank Biemans toekomst

Automatische belading van CNC-werktuigmachines blijft ook in de verspaning veel gevraagd. De robotisering ontwikkelt zich hier echter anders dan in de plaatbewerking. Stand alone robots zijn in de verspaning minder in trek. Robotcellen des te meer.

Krachtenbundeling

“Machinefabrikanten zien liever hun eigen systemen”, zegt Martin Visser van ABB Robotics, dat samen met een aantal systemintegrators ABB Metaalstraat heeft opgericht. Tijdens de Metavak in Gorinchem presenteerden zij zich onder de gezamenlijke vlag. “De klant vraagt vaak meer dan alleen handling. Elk van de systemintegrators heeft zijn eigen discipline, deze zijn nu gebundeld. Dat ondersteunen wij”, aldus Visser. Een van deze partijen, Acotech, houdt zich onder andere bezig met automatisering in de verspaning. Deze markt blijft echter wat betreft stand alone robots achter bij de plaatwerkmarkt, constateert Visser. “Veel machinefabrikanten bieden hun eigen laad- en lossystemen aan.”

Eenvoudiger programmeren

Kor Blijenberg, account manager Robotics Division van Yaskawa Motoman Benelux, denkt dat de robotisering in de verspaning nu pas op gang komt. Vandaar dat je nog minder robots bij de machines ziet. Deze robotfabrikant laat dit segment van de markt over aan de systemintegrators. “Lassen doen we zelf, daar zijn we groot in geworden. De rest laten we aan de integrators over.” Yaskawa Motomann werkt wel aan de softwareontwikkeling, om de programmering van de robot te vereenvoudigen. Zo kun je met het ingeven van een beperkt aantal parameters, zoals de afmetingen van het product, de grijper van de robot programmeren. Ook kunnen tot 72 assen bestuurd worden vanuit één robotbesturing.

 

Jobmanager van BMO Automation

Een van de systemintegrators die met de robots van Yaskawa Motoman werkt, is BMO Automation in Nederweert. Deze Nederlandse fabrikant van robotcellen voor CNC-werktuigmachines liet op de Metavak de nieuwe Jobmanager zien, waarmee het programmeren van de cel nog eenvoudiger wordt, aldus Frank Biemans van BMO Automation. Deze software wordt aangeboden op de Pro-loader. Een minuut programmeertijd per serie volstaat, zegt Biemans. “Daardoor wordt het lonend om kleine series naar de robotcel te halen.” Machineklemmen, grippers en producten laten zich via een dropdown menu oproepen. Ook de rasters op de laden van de cel, waarop de producten worden weggezet, zijn eenvoudig door de gebruiker te configureren. Met programmeerbare ventielen kun je softwarematig de klemkracht programmeren. De functie check product zorgt ervoor dat het product niet weggezet wordt in het magazijn, maar op een aparte plek om buiten de machine gemeten te worden.

Producthandeling heeft de toekomst

Frank Biemans gelooft zelf dat producthandling, producten oppakken met een robotgripper, het uiteindelijk gaat winnen van de palletsystemen met nulpuntspansystemen voor toepassingen die niet de absolute nauwkeurigheid vereisen. “Je bent flexibeler en goedkoper met een robot. Bij palletbelading moet je extra investeren in veel pallets en veel opspanmiddelen.” Momenteel ontwikkelt BMO Automation een robotcel waarmee je verschillende producten willekeurig door elkaar kunt beladen en weer van de machine af kunt halen. De machineklemmen worden servo hydraulisch bediend. Hij hoopt dat de nieuwe cel klaar is voor de TechniShow 2012. “We hebben het echter druk”, zegt hij.

 

Meer informatie

ABB Metaalstraat

Yaskawa Motoman Benelux

BMO Automation

 

 

Pin It on Pinterest