Stefan Hansch, ceo van EMCO Group, is tevreden over de overname.

Machinebouwer EMCO is overgenomen door Kuhn Group, een onderneming uit Salzburg. EMCO stond te koop omdat eind 2010 het moederbedrijf A-Tec failliet is gegaan. Naar verluidt was er ook een Chinese partij geïnteresseerd.

Ruim 37 miljoen euro

Kuhn Group, een Oostenrijks bedrijf, is groot geworden in de handel in bouwmachines en laad- en losapparatuur. Op dit moment heeft de onderneming in 10 Europese landen zo’n 14 vestigingen en is in Europa een van de grootste verdelers van Komatsu. De onderneming betaalt 25 miljoen euro voor EMCO en neemt daarnaast verplichtingen over ter waarde van ruim 12 miljoen euro, zodat de totale transactie 37,7 miljoen euro oplevert voor de schuldeisers van A-Tec. Stefan Hansch, ceo van EMCO Group, is tevreden met de overname, die een harde strijd met de curatoren heeft gevergd. Hij zegt: “We hebben een veilige haven bereikt. Er staat een nieuwe structuur en onze orderboeken zijn vol. Dit is het beste kerstgeschenk voor iedereen bij EMCO.”

Banen en kennis in Oostenrijk houden

De Oostenrijkse machinebouwer telt 630 medewerkers, iets minder dan de 700 van de Kuhn Group. Hansch denkt dat de machinebouwer kan profiteren van de kennis en ervaring die de nieuwe eigenaar heeft in Oost Europese markten. Stefan Hansch kijkt eveneens naar opkomende markten zoals Brazilië, China en Rusland. Ook daar wil hij groeien. Günther Kuhn, de nieuwe eigenaar, zegt de intentie te hebben EMCO als derde divisie aan zijn onderneming toe te voegen “Wij zijn een familiebedrijf en geen investeerder. We willen een veilige haven zijn voor de banen en de kennis in Hallein, Oostenrijk.”

Chinese interesse

Volgens een Oostenrijks financieel blad was de interesse voor EMCO groot. Liefst zeven partijen zouden zich bij de curatoren van het failliete A-TEC hebben gemeld, waaronder ook een saneerder maar ook zowel Duitse als Chinese en Taiwanese machinebouwers. WFL, een andere Oostenrijkse fabrikant van werktuigmachines, zou interesse hebben getoond. Eerder zei een Oostenrijkse kandidaat-koper tegen de Salzburger Nachrichten zichzelf weinig kansen toe te dichten, omdat de Chinezen zich dit buitenkansje niet zouden willen laten ontglippen en bereid zouden zijn een hoge prijs voor EMCO te betalen. Volgens curator Schmidt heeft de Kuhn Group een faire prijs betaald voor de machinebouwer uit Oostenrijk.

 

Meer informatie

EMCO wordt in Nederland vertegenwoordigd door De Ridder

EMCO Group

 

 

Pin It on Pinterest