FME-CWM voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink

Mooi verhaal over Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink in de Telegraaf van vandaag. Techniek verdient beter imago, kopt de krant, boven het interview met de kersverse FME-CWM voorzitter. Trots staat ze op vier foto’s gemaakt tijdens een kennismakingsbezoek aan VDL. Heel goed dat de maakindustrie aandacht krijgt.

Techniek verdient een eerlijker imago. Er wordt nog teveel gedacht dat het zwaar of vies werk is, maar niets is minder waar

Dat is een van de quotes die de Telegraaf optekent. Mooi, maar waarom dan de foto’s die voor mijn gevoel toch iets anders uitstralen.

Natuurlijk wordt er nog gewerkt met draaibanken, maar de techniek is ook het bedenken van een kunstbeen of een apparaat voor medische scans, het maken van computerchips of een supersonisch fregat bouwen

Wat is er mis met een draaibank, zou ik zeggen? Laat dan wel een geavanceerde Okuma (of Doosan of Mazak of noem maar op) zien, met dubbele of zelfs drie turrets, een Y-as voor draai-freesbewerkingen en een robotbelader ervoor, waarop je de mooiste producten maakt. En laat dan de rol van de computer zien: de machines worden meer en meer aangestuurd vanuit de werkvoorbereiding. En waar is de nieuwe technologie voor de maakindustrie, 3D printen?

Ik denk niet dat technieklessen moeten gaan over hoe je een stukje staal moet veilen. Kinderen moeten al jong worden geïnspireerd.

Dat doe je met moderne (hightech) technologie. Niet met een conventionele draaibank.

 

Pin It on Pinterest