Nederland heeft de academische achtergrond voor productietechnologie verloren. Dat is op termijn voor de maakindustrie een slechte zaak. Dat zegt professor Bernhard Karpuschewski in de december-editie van Made-in-Europe.Nu digimagazine.

Geen engineering zonder productie

Bernhard Karpuschewski, tegenwoordig verbonden aan de universiteit van Magdeburg, kent de Nederlandse maakindustrie goed. Tot 2005 heeft hij aan de TU Delft gewerkt. Hij plaatste zijn kritische kanttekeningen onlangs tijdens de themadag Micro and Precision Manufacturing, georganiseerd door het Mikrocentrum en het Fraunhofer IPT. Hij zegt dat je niet high tech engineering in stand kunt houden als er geen productie in de buurt is. Bedrijven gaan de academische achtergrond van de productietechnologie missen. En dan komt de aandacht weer terug, voorspelt hij.

Additive manufacturing

In het digimagazine van december verder een fotoreportage over de 3D print en additive manufacturing noviteiten op EuroMold. Fabrikanten lieten op deze beurs zien dat de stap naar de echte productiewereld gaande is. “We zien dat de technologie de grenzen van de traditionele productie heeft opgezocht en verkent”, zegt Hans J. Langer, ceo van het Duitse Eos. In januari brengt Made-in-Europe.Nu een extra thema digimagazine uit, vooruitlopend op de beurs RapidPro (25 en 26 januari 2012 in Veldhoven.

 

 Abonnees (gratis) ontvangen het digimagazine vandaag in hun mailbox

 

Pin It on Pinterest