Het Fraunhofer IPT heeft het hardpolijsten geïntegreerd in een harddraaimachine van Hembrug. Een camera meet de ruwheid van het werkstuk waarna het polijstproces automatisch start. Hembrug heeft de productie voor 2012 overigens al volgeboekt.

Kortere doorlooptijden

De deelnemers aan de themadag Micro- and Precision Manufacturing kregen de bijzondere machine onlangs te zien tijdens hun rondleiding bij het Fraunhofer IPT. De Duitse onderzoekers hebben vooral onderzocht hoever je kunt gaan met het integreren van bewerkingstechnieken om uiteindelijk hoogste nauwkeurigheden te combineren met korte doorlooptijden. “De markt voor zo’n type machine is met name te vinden bij instituten als het Fraunhofer IPT zelf ”, zegt Etienne Catoire, sales manager van de Nederlandse fabrikant van precisiemachines.

Automatisch polijsten

De IPT-onderzoekers hebben als eerste stap het slijpen vervangen door het harddraaien, inmiddels voor velen niet meer echt een bijzonderheid. Daarmee weet men de totale bewerkingstijd (oorspronkelijk slijpen en polijsten) al te reduceren van 10 uur en 20 minuten tot 9 uur. Na het polijsten heeft het werkstuk een oppervlakteruwheid van Ra 0,01 µm. Men wil echter het handmatig polijsten zoveel mogelijk voorkomen, enerzijds om tijd en kosten te sparen, anderzijds om tot een meer constante kwaliteit te komen.

 

 

 

Hiertoe is een polijstspindel, samen met een camera, in de machine gebouwd. Nu wordt het werkstuk na het harddraaien automatisch gepolijst tot de gewenste ruwheid. Totale doorlooptijd bedraagt (in één opspanning) 6 uur en 30 minuten.

Databank polijstfouten

Het Fraunhofer gebruikt hierbij de informatie uit de databank met veel voorkomende polijstfouten, die eerder dit jaar via internet toegankelijk is gemaakt. Met een laser meet men op drie verschillende plekken de ruwheid, daarna wordt een gemiddelde berekend en dan haalt men uit de databank de parameters voor het polijsten. De polijstspindel wordt gestuurd op basis van een krachtsensor. De gereedschaprevolver van de Hembrugmachine is verstelbaar. Men wil in Aken nu een vervolgproject starten. Een camera moet de radius van het gereedschap meten om nog nauwkeuriger te kunnen werken.

2012 al volgeboekt

De fabriek van Hembrug zit overigens, liet Etienne Catoire tijdens de Precisiebeurs weten, voor 2012 zo goed als vol geboekt. “Vorig jaar hadden we zes maanden werk in portefeuille, nu bijna een jaar.” De crisis is dan ook bijna volledig aan Hembrug voorbij gegaan. “Toen de orders eind 2009 bijna weggewerkt waren begon de markt aan te trekken. Tot op vandaag.” Voor 2012 zijn de vooruitzichten dan ook heel positief. In Nederland neemt Hembrug in maart deel aan de Techni-Show (13 tot en met 16 maart 2012); tegelijkertijd exposeert men in Augsburg op de slijpbeurs GrindTec (14 tot en met 17 maart 2012).

 

Meer informatie

Hembrug

Fraunhofer IPT

 

 

Pin It on Pinterest