StarragHeckert heeft voor de middelgrote horizontale bewerkingscentra HEC een draaizwenktafel ontwikkeld. Daarmee wordt de machine geschikt voor het echt 5-assig verspanen. 

Stabiel en nauwkeurig

“Er kwamen steeds meer vragen om bijvoorbeeld ook boorgaten in één opspanning te bewerken”, zegt Christoph Lindner, productmanager bij de machinebouwer uit Chemnitz. Daarom heeft StarragHeckert deze extra optie voor de HEC-reeks (500, 630 en 800 Athletic, geschikt voor producten tot 2 ton) ontwikkeld. De reden om voor de draaizwenktafel te kiezen, zijn de stabiliteit die deze constructie (Trunnionconstructie) biedt en de zeer stijve bouw van de tafel. De positioneeronnauwkeurigheid van de zwenkas (A-as) is slechts 0,0025 graden. Omdat de zwenkas aan beide kanten ingeklemd zit en gelagerd is, is de combinatie als geheel geschikt voor hoge machinevoedingen. De maximale verspaningsdebiet van de machine bedraagt 1800 cm3 in staal C45.

Extra groot zwenkbereik

StarragHeckert heeft de 4e en 5e as zelf ontwikkeld, maar laat de complete unit produceren door een toeleverancier, die ook al de draaitafels voor de HEC-machines bouwt. Het bereik loopt van min 45 graden tot plus 91 graden, maar de machinebouwer heeft voor het Duitse Westfalia een speciale draaizwenktafel gebouwd die tot plus 181 graden gaat. Daardoor kan bij het verspanen van bepaalde componenten de koelsmeeremulsie uitgegoten worden

Toeleveranciers 

De nieuwe optie op de freesmachine is volgens Christoph Lindner aantrekkelijk voor toeleveranciers die afwisselend 4- en 5-assig werk maken. Een voorbeeld is een cilinderblok van een motor. Nu kan in een opspanning zowel de kop vlak gefreesd worden als ook de cilindergaten uitgeboord worden, wat op een 4-assige machine twee opspanningen kost. Lindner zegt dan ook dat de terugverdientijd van de extra investering gunstig is. “Maar we kunnen geen de draaiwenkeenheid niet naderhand nog op de machine bouwen.” Blijft dus belangrijk dat de klant vooraf de keuze maakt voor deze optie. Machines die met deze optie worden geleverd, krijgen het typekenmerk X5 toegevoegd.

 

Meer informatie:

StarragHeckert 

 

Pin It on Pinterest