Microprototyping zoals Mareco dit bedoelt

Voor een aantal Nederlandse toeleveranciers is 3D printen dagelijkse kost. De markt hiervoor bestaat in de Benelux al. Deze techniek gaat de matrijzenmakers raken, voorspellen zij op de dag dat in Veldhoven de 3D printbeurs RapidPro plaatsvindt.

Matrijzen printen

Het omslagpunt waarop je investeert in een stalen of aluminium matrijs verschuift door de komst van 3D printen. Dat constateert Peter van der Meulen van VDM Kunststoftechniek in Doetinchem. “De keuzematrix wordt anders. Rekenmodellen voor spuitgietmatrijzen kun je weggooien.” Het Doetinchemse bedrijf print nu prototypes, kleine series eindproducten en is in staat met de nieuwe materialen spuitgietmatrijzen te printen. Niet voor grote series, wel voor enkele honderden stuks, vaak voldoende voor de nulserie.

Kleine series eindproducten

Voor Jack Heijer van Heijcon 3D Solutions uit Raalte staat het vast dat 3D printen zowel de kunststof spuitgietmarkt als de productie van matrijzen gaat beïnvloeden. “Kleine series kunnen met 3D printen heel goed vervaardigd worden: waarom dan geen mal printen voor vacuümgietwerk?” vraagt hij zich af. De enige beperking is nu nog de kwaliteit van de beschikbare materialen, maar hij ziet hier een snelle ontwikkeling. Heijen heeft een rotsvast vertrouwen in de nieuwe maaktechnologie, wat wel blijkt uit het feit dat hij zijn activiteiten op dit vlak in een aparte onderneming heeft ondergebracht.

Microprototyping

Mareco Prototyping kan als een pionier in additive manufacturing worden gezien. Begin jaren negentig is het Limburgse bedrijf al ingestapt. Nu is men bezig het microprototyping in de markt te zetten: microcomponenten die geprint worden met een hoge detaillering en nauwkeurigheid. Sommige van deze producten kun je geeneens spuitgieten. “Of de aantallen zijn te gering om er een matrijs voor te bouwen”, aldus Giuseppe La Rosa van Mareco Prototyping. “Kleinere aantallen producten zullen meer en meer via direct manufacturing worden gemaakt.” Nog niet alles kan, zegt hij, maar dat een deel van de spuitgietmarkt gaat verdwijnen richting 3D printen staat ook voor hem vast.

 

Meer informatie:

Zowel Mareco Prototyping, Heijcon 3D Solutions als VDM Kunststoftechniek nemen 25 en 26 januari deel aan RapidPro, de 3D printbeurs in de Benelux. Hier staan ook de aanbieders van technologie, zoals Renishaw.

Lees hier de interviews met de drie Nederlandse toeleveranciers die nu al succesvol 3D printen.


Pin It on Pinterest