De nachtmerrie van frezers: de tapboor die in het werkstuk afbreekt. Precies dat wil Patentap met haar tapboren. Die zijn namelijk zo ontwikkeld dat je ze na het afbreken eenvoudig uit het werkstuk kunt draaien.

Primeur van Ertec

Ertec gaat de Zwitserse tapboren op het Metapro Networkevent (1 en 2 februari in Kortijk) en de Techni-Show (13 tot en met 16 maart in Utrecht) voor het eerst in de Benelux demonstreren. Ertec heeft namelijk de rechten voor de Benelux verworven. Rob Rebel: “Dit product heeft beslist iets te bieden voor de Beneluxmarkt. Het sluit aan op de trend om manarm en hoogwaardige componenten te verspanen.  Het is ook interessant voor geautomatiseerde productie. We gaan het op onze stand op de twee metaalbeurzen tonen en daarna bij onze klanten introduceren.”

Zwitserse innovatie

Patentap is een Zwitserse innovatie, die eind vorig jaar op EuroMold werd getoond. De tapboren zijn van Europese makelij en worden in de eigen fabriek bewerkt. In de schacht worden drie inkervingen aangebracht en vlak daaronder wordt een klein deel vlak gefreesd voor de speciale noodsleutel die bij de set hoort. Verder bestaat het systeem uit een speciale gereedschapopname. Deze combinatie zorgt voor de unieke eigenschappen van het systeem. Thomas Hugo Schneegans, directeur: “Als de tap breekt, gebeurt dat op een gecontroleerde wijze op de plek waar de inkervingen zijn. Het stuk van het gereedschap dat in het werkstuk blijft steken, kun je met de noodsleutel en een adapter eenvoudig eruit draaien.”

Langere standtijd

Patentap biedt alle verspaners van complexe onderdelen twee voordelen: als de tap breekt, kun je het stuk dat in het werkstuk achterblijft eenvoudig verwijderen, zonder dat je bang moet zijn dat je dure werkstuk beschadigd raakt. Het tweede voordeel is dat je veel meer gaten kunt tappen met de gereedschappen. “Je kunt namelijk doorgaan totdat ze daadwerkelijk breken. Tot nog toe kiest men vaak voor veiligheid en vervangt men de tapboor lang voordat het echt nodig is.” Praktijkervaringen laten zien dat een standtijdverlening tot 40 procent realistisch is. Qua aanschaf is het systeem niet goedkoop, benadrukt Schneegans. “Maar dankzij de langere standtijd verdien je de meerinvestering terug. En wie een keer een afgebroken boor heeft moeten uitboren uit een werkstuk dat praktisch afgewerkt is, heeft de meerprijs er graag voor over.”

 

In het digimagazine van februari verschijnt een uitgebreider artikel over dit innovatief gereedschap

 

Meer informatie

Patentap (bekijk ook de video)

Ertec

 

 

Pin It on Pinterest