Landré toont dit titanium deel, gemaakt op een ConceptLaser machine

RapidPro gaat vanaf volgend jaar internationaal. Dat heeft beursmanager Els van de Ven gezegd op de eerste dag van deze vakbeurs voor alles rond 3D printen en additive manufacturing. Er bestaat zoveel internationale belangstelling, dat het Mikrocentrum de beurs naar een internationaal niveau wil tillen.

Europees platform

“We hebben aanvragen gekregen uit onder andere Scandinavië en de VS om hier te exposeren”, zegt Els van de Ven. Vooral de combinatie met het lezingenprogramma spreekt internationale exposanten aan. Els: “Waarschijnlijk gaan we zeker het lezingenprogramma volgend jaar Engelstalig aanbieden.” Daarnaast zoeken de internationale aanbieders van deze technologie een platform in West Europa en dat lijkt de Beneluxbeurs goed te kunnen bieden. Nu al is RapidPro groter dan bijvoorbeeld RapidTech in Duitsland. Florian Rauscher, vanuit Voxeljet (zandvormen printen voor de gietwereld) op de beurs aanwezig op de stand van Palio, toonde zich woensdag positief verrast door de massale belangstelling van de bezoekers. In Veldhoven staan dit jaar 53 exposanten. Jan Floor van Egmond (Landré) zei het vooral opvallend te vinden dat de bezoekers doorgaans goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden. “Ze weten er meer van dan vorig jaar en vragen nu heel gericht.” 

 

 

 

Woensdag, de eerste beursdag, bezochten 1100 bezoekers het evenement. In totaal hebben zich ruim 2200 bezoekers vooraf geregistreerd. In 2013 vindt de beurs eind februari plaats.

Verschuiving richting metaal

Wie vandaag nog naar Veldhoven gaat, kan niet alleen de nieuwste generaties 3D printers – van duizend euro tot meer dan een ton – zien, maar ook kennismaken met het 3D printen van metalen componenten. Landré toont mooie voorbeelden van wat mogelijk is met de machines van ConceptLaser, waaronder onderdelen die uit titanium zijn vervaardigd. Renishaw is in Veldhoven aanwezig met producten die vervaardigd zijn met selective lasermelting. En CNC Consult & Automation heeft op de beurs bekend gemaakt het merk Realizer te gaan vertegenwoordigen in de Benelux. Ook deze fabrikant produceert direct vanuit een STL-file metalen componenten. De vertegenwoordiging van het merk is zo nieuw dat het niet meer gelukt is een machine te tonen, maar de technologie is nu wel voor de Nederlandse markt beschikbaar. Daarmee laten deze drie exposanten zien hoe snel de rapid prototyping en manufacturingwereld opschuift richting de metaalverwerking. Ook de resultaten van een onderzoek naar 3D lasercladden van metalen, gepresenteerd op de beurs door VITO in Mol, zijn veelbelovend.

 

Lees in het extra digimagazine rond RapidPro een interview met Els van de Ven en met drie Nederlandse toeleveranciers die vertellen hoe zij nu al 3D printen toepassen

 

Pin It on Pinterest