TEQQ heeft inmiddels zeven Integrated Product Handlers in het veld geïnstalleerd. Bij verspanende bedrijven die meer spiluren op hun machines willen draaien, zonder elk uurtje een man aan de machine te hebben.

Efficiency verbeteren

De eerste systemen zijn nu dik een jaar operationeel. “De beloofde efficiency halen we”, zegt Alfred van Meegen van TEQQ, genomineerd voor de Made in Holland Award die tijdens de Techni-Show wordt uitgereikt. Voor wie het nog niet kent: de Integrated Product Handler is een systeem dat de spindel van een vertikale freesmachine verandert in een robotarm en met een eenvoudige interface automatische belading van de machine mogelijk maakt. Het systeem bestaat uit een instelbare draadloze grijper, een productmagazijn, een instelbare hydraulische klem en een eigen besturing, die via de M-code van de machinebesturing de spil aanstuurt. Het is vooral het laagdrempelige van het systeem dat automatisering voor veel verspanende bedrijven toegankelijk maak. Ook op al wat oudere machines.

Korte terugverdientijd

“De belofte dat je de investering binnen een jaar terugverdient, hebben we bij alle 7 systemen die momenteel gebruikt worden, waargemaakt”, gaat Van Meegen verder. De 3 andere verkochte systemen worden momenteel geïnstalleerd, maar hij twijfelt geen moment of ook daar zal de terugverdientijd kort zijn. Alfred van Meegen: “Een van de eerste klanten wilde van 1300 spindeluren per jaar naar 2000 uren gaan met onze producthandeling. Hij freest nu 400 uren per maand op een 3-assige freesmachine. En het is een echte jobber.” Je moet wel weten hoe je met automatische belading van je machine omgaat. Een product als dat van TEQQ vraagt geen grote series, maar als je beter plant, haal je er meer rendement uit. Alfred van Meegen merkt dat de winst voor de klanten in meer zit dan alleen de extra uren die ze maken. “Doordat ze meer spiluren op hun machine maken, gaan ze met andere uurtarieven rekenen, dus met goedkopere prijzen en daarmee halen ze goedkoper werk binnen voor in de avonduren.”

 

 

 

Hij merkt dat dit soort werk terug naar Nederland komt, mede doordat automatisering de verspanende bedrijven de kans biedt in de avonduren en ’s nachts manarm te werken. Juist daarom denkt TEQQ kans te maken op de Award. Jobbers kunnen beter de concurrentie met lage lonen landen aangaan, door hun productie prijsgunstiger in te richten.

Vervolgstappen 

Ondertussen werkt het TEQQ-team alweer aan vervolgstappen. Allereerst is op de EMO vorig jaar succesvol de internationale markt aangeboord, ten tweede is het systeem verder uitgebreid. “We kunnen nu ook producten stapelen, en vermenigvuldigen zo de productiecapaciteit”, zegt Alfred van Meegen hierover. “We innoveren in de richting die de markt vraagt.” Nieuwe ideeën zijn er op het gebied van 4- en 5-vlaks bewerken en mogelijkheden voor het verder vergroten van de capaciteit. Op de Techni-Show demonstreert TEQQ het handlingsysteem op een MB46-VAE bewerkingscentrum van OKUMA.

 

TEQQ

 

[box type=”info”]

 

Nominaties Techni-Show Innovatie Award en Made-in-Holland Award

Dit artikel hoort in een serie over de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Award en Made in Holland Award, die belangrijk zijn voor de verspanende industrie. De winnaars worden 13 maart aan het eind van de eerste beursdag van de Techni-Show bekendgemaakt. In de komende weken worden de andere nominaties toegelicht.

 

[/box]

Pin It on Pinterest