Dit jaar nemen zo’n 40 fabrikanten van slijp- en hoonmachines deel aan de Metav. Zij zullen onder andere oplossingen laten zien voor het efficiënt slijpen van hoogvaste materialen, zoals nikkel- en titaanlegeringen en carbon.

 

Keramiek slijpen

Het slijpen wordt nog wel eens stiefmoederlijk behandeld, merkt Markus Weiss, aan het Werkzeugmaschinenlabor (WZL) in Aken verantwoordelijk voor de groep Slijptechnologie. Maar de groep ziet de laatste tijd steeds meer aanvragen komen voor ondersteuning bij het slijpen van moeilijke materialen. Zelfs voor het slijpen van een keramieksoort, gebaseerd op zirkoonoxide. “Daarvan maakt de opdrachtgever een scalpel voor een staaroperatie, wat economisch gezien rendabeler is dan zo’n scalpel uit staal te maken, wat tot nog toe gebruikelijk is.” Het WZL heeft vorig jaar samen met Monforts Werkzeugmaschinen een laserdraaimachine ontwikkeld, die met name bij het draaien van keramiek zijn waarde bewijst. Hoewel de nauwkeurigheid niet met die van slijpbewerkingen kan worden vergeleken, denkt Weiss zeker dat het draaien van keramiek met laserondersteuning voor bepaalde toepassingen zinvol is. In die zin is deze techniek wel concurrerend.

XXL slijpen

Tegenover het slijpen van deze microcomponenten staat het slijpen in XXL-formaat, onder andere voor de energiesector. Juist dergelijke toepassingen vragen om een snelle slijptechnologie. Samen met machinebouwers ontwikkelt het WZL in Aken

Tafelvoeding van 200 m /min 

daarom een nieuwe generatie machines die een tafelvoeding kennen tot 200 m/min en een maximale versnelling van 50 m/sec2. Deze vlakslijpmachine is onder andere geschikt voor het slijpen van turbineschoepen voor energiecentrales. De Akense onderzoekers houden zich sinds kort ook weer bezig met wetenschappelijk onderzoek naar het glijslijpen (trowaliseren).

 

 

 

Markus Weiss ziet hierin vooral toepassingsmogelijkheden om oppervlakken snel en efficiënt na te bewerken. “Het glijslijpen leent zich heel goed voor het afbramen en het verbeteren van de oppervlakteruwheid.”

Andere smeermiddelen

Een groeiend aantal onderzoeken bij het WZL heeft betrekking op het thema energie en slijpmachines. Het hoge energieverbruik hangt onder andere nauw samen met het hoge verbruik van koelsmeermiddelen tijdens het slijpen. Een van de oplossingsrichtingen is de inzet van op esters gebaseerde koelsmeermiddelen, die volgens Weiss beter presteren dan de smeermiddelen die op minerale olie zijn gebaseerd. Een andere trend die men in Aken ziet is het vervangen van een stalen kern van een slijpschijf door een carbonkern. Hiermee kun je hogere snelheden bereiken, tot slijpsnelheden van 250 m /s. Maar, benadrukt Markus Weiss, deze nieuwe technologie is niet altijd zinvol. “Je moet eraan rekenen, want soms is een klassieke stalen slijpschijf economischer.”

 

Meer informatie

De Metav vindt plaats van 28 februari tot en met 3 maart in de Messe Düsseldorf. Onder de 700 exposanten die dit jaar aan de beurs deelnemen, zijn er zo’n 40 actief op het vlak van slijptechnologie.

Het WZL in Aken organiseert in mei en juni meerdere seminars rond het thema slijpen.

 

Pin It on Pinterest