Lasersinter delen kunnen nu bewerkt worden met micro-machining proces voor spiegelkwaliteit

EOS gaat het micro-machining proces (MMP) van het Zwitserse BESTinCLASS aanbieden in combinatie met het lasersinteren. Additive manufacturing producten kunnen nu in spiegelglans kwaliteit worden afgewerkt.

Hiervoor starten EOS, fabrikant van lasersintermachines voor metalen componenten, en BESTinCLASS in München een joint venture. Onder de naam First Surface Oberflächentechnik gaan beide bedrijven deze extra dienst aanbieden aan klanten van EOS. “Hiermee kunnen we onze dienstverlening uitbreiden tot meer dan design en productie”, zegt Hans Langer, oprichter en ceo van EOS. Juist de beperkte oppervlaktekwaliteit van lasersinter componenten is voor veel toepassingen een belemmering, wat opgelost met extra nabewerking, bijvoorbeeld frezen of draaien en polijsten. De Zwitserse techniek biedt heel nieuwe mogelijkheden omdat men spiegelkwaliteit oppervlakken kan realiseren door slechts een minimale hoeveelheid materiaal te verwijderen. En dat is met name bij additive manufacturing werkstukken essentieel, omdat men bijvoorbeeld de koelkanalen in een matrijsinsert zo dicht mogelijk aan het oppervlak wil houden.

Polijst alternatief

Het micro-machining proces (MPP) is een alternatief voor polijsten. De Zwitsers hebben het oorspronkelijk ontwikkeld voor de horloge-industrie, maar passen het sinds enkele jaren past men het ook op andere producten toe. Staal, roestvast staal, titanium en ook inonel, hardmetaal en keramiek kunnen met MPP bewerkt worden. Dat gebeurt zowel mechanisch, fysisch als chemisch. Uniek aan het proces is dat je de oppervlakteruwheid selectief kan bewerken. In deze drie stappen wordt het oppervlakteprofiel van het werkstuk bewerkt, waardoor je van een briljant oppervlak via fijnglans naar uiteindelijk spiegelglans toewerkt. Met name kanten en hoeken worden veel minder vervormd dan bij bewerking met andere technieken. Dat komt doordat er heel weinig materiaal wordt afgenomen. Ook de reproduceerbaarheid ligt op een extreem hoog niveau. De bewerking gebeurt in een afgesloten kamer.

Toepassingen

Frank Wiermann, directeur van de jointventure, ziet in de Zwitserse oppervlaktetechnologie een mogelijkheid om kwaliteiten te verkrijgen die de prestaties van het werkstuk, bijvoorbeeld een spuitgietmatrijs, verbeteren. Naast de matrijzenindustrie verwacht hij toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, tandwielen, gereedschappen maar ook luxe consumentengoederen. Het proces verloopt volledig geautomatiseerd, net als het lasersinterproces in de EOS-machines.

 

Meer informatie

EOS 

BESTinCLASS 

 

Pin It on Pinterest