Manarm frezen stelt ook hoge eisen aan de gereedschappen. De Duitse gereedschappenfabrikant Pokolm speelt daarop in met de meedraaiende freesplaatjes. het Spinworx-concept blijkt zowel de standtijd te verlengen als het spaanvolume te verhogen.

Roterende snijplaten

Spinworx rekent af met het handmatig verder draaien van de snijplaten in een frees, een klusje dat afhankelijk van het materiaal en de parameters waarmee wordt verspaand, geregeld moet gebeuren. “Zeker als je manarm wilt frezen, wil je dat eigenlijk helemaal niet”, zegt Oliver Möller, internationaal salesmanager bij Pokolm Frästechnik in het Duitse Harsewinkel. “Stilstand is dure tijd.” Pokolm liet tijdens EuroMold zien dat het ook anders kan. De snijplaten roteren tijdens het frezen waardoor er dus geen sprake meer is van puntbelasting en de standtijd daardoor dus enorm toeneemt.

Zestien uur standtijd

Het systeem is zodanig ontworpen dat het snijplaatje kan draaien tijdens het frezen, maar wel exact en muurvast aan het freeslichaam bevestigd blijft. Testen aan de RWTH in Achen, waar met een hoge snelheidscamera opnamen zijn gemaakt, bevestigen dat de plaatjes daadwerkelijk meedraaien tijdens het frezen. “De slijtage is nu heel gelijkmatig”, legt Oliver Möller uit. Als je normaal elke driekwartier de snijkant moet veranderen, kun je nu tot wel zestien uur standtijd van één snijplaat bereiken, met dezelfde parameterinstellingen als je gewend bent.Gemiddeld rekent Möller met vier keer langere standtijden van Spinworx vergeleken met gewone snijplaatjes. Een test op een DMU 200 P (frezen van staal 1.7131) laat na 265 minuten frezen een slijtage zien van 0,632 mm. De traditionele snijplaten komen na 60 minuten aan het einde van hun levensduur (slijtage 1,17 mm) en moeten dan verdraaid worden. Bovendien benut je doordat het gereedschap draait, de volledige snijkant ervan en niet slechts een klein deel zoals bij de traditionele snijplaten.

Hogere voeding

“Eigenlijk win je zelfs meer aan productiviteit doordat je de voeding kunt verhogen”, gaat de salesmanager verder. Omdat er geen puntbelasting meer is, kun je gemiddeld genomen met een 10 procent hogere voeding frezen. Testen laten zien dat de spindelbelasting zo’n 30 pocent afneemt.

De enige beperking is momenteel dat je Spinworx alleen kunt inzetten voor het ruwen. De freesdiameters die Pokolm levert lopen uiteen van 25 tot 200 mm

 

Meer informatie

Pokolm Frästechniek 

 

Pin It on Pinterest