We moeten ons denkbeeld over produceren herijken. Produceren wordt heruitgevonden. Dat zegt CarL Bass, ceo van Autodesk. Hij denkt dat, nu er laagdrempelige ontwerptools beschikbaar komen, een golf aan creativiteit in de wereld loskomt en tienduizenden mensen eindelijk de kans krijgen dat te gaan doen dat ze al lange tijd graag willen: iets maken.

Gratis designsoftware

Autodesk speelt op de 3D printing trend in met 123D, een ontwerprogramma dat beschikbaar is voor iedereen die dat wil. Weliswaar in een Betaversie, maar iedereen kan deze eenvoudige versie van Autodesk Inventor gratis downloaden of in de cloud gebruiken via de website. Het is dan wel een uitgeklede Inventorversie, je kunt er STL-files mee maken. Via een aantal partners kun je vervolgens de zelf ontworpen producten laten maken, bijvoorbeeld 3D printen in kunststof maak ook andere fabricagetechnieken zijn beschikbaar via de website. In de applicatie is een Make-It link te vinden. Produceren wordt dus een kwestie van een muisklik.

Tienduizenden mensen wilden iets maken, maar ze hadden geen mogelijkheid. Nu heb je om iets te maken geen grote, dure machine nodig maar kun je met lage aantallen tegen relatief betaalbare prijzen iets maken

Balans ontwerper en consument

Dat zei Carl Bass vorig jaar op een conferentie in New York City. Hij slaat denk ik de spijker op de kop, wat eind vorig jaar al naar voren kwam in een discussie tijdens het 3D Printing at Home event in Eindhoven. Toen zei Guido Hermans, onderzoeker aan het Umea Institute of Design in Zweden, dat slimme software een deel van het industrieel ontwerpproces overneemt en daarvoor de consument tools in handen geeft. Welnu: 123D is de eerste stap in die richting. 3D printing heeft dus effect op de totale keten, van idee tot product. Er zal een balans gevonden moeten worden tussen de rol van ontwerper en consument.

In de cloud

Er is nog iets anders opvallends: Autodesk kiest nadrukkelijk ervoor om de designsoftware niet alleen gratis beschikbaar te stellen, maar ook via de cloud. De angst bij bedrijven om belangrijke data online op te slaan, bij een derde partij, is blijkbaar verdwenen. Een onderzoek door Autodesk tijdens de Digital Prototyping Forums in Europa wees recent hetzelfde uit. 72 procent van de 1300 ondervraagde deelnemers voorspelt dat het belang van cloudsoftware gaat toenemen. De forums vonden plaats in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië.Van hen is bijna de helft (44 procent) het eens met de stelling dat werken met cloudsoftware het uitwisselen van gegevens met partners vergemakkelijkt en dat het vrijwel onbeperkt computervermogen biedt.

 

Meer weten over 3D printen en additive manufacturing? Op 25 en 26 januari vindt in Veldhoven voor de tweede keer RapidPro plaats.

Pin It on Pinterest