De omzet- en orderintake ontwikkeling

De Duitse fabrikanten van werktuigmachines verwachten hun omzet dit jaar met 5 procent te zien groeien. Vooral China doet het goed en hier zijn de Duitse fabrikanten veel sterker gepositioneerd dan hun Europese concurrenten.

Min in december

Dat heeft Martin Kapp, voorzitter van de VDW, bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2012. Vorig jaar is qua groei een absoluut recordjaar geweest: met een toename met 33 procent is de omzet uitgekomen op 13,1 miljard euro. De waarde van de nieuwe orders steeg zelfs met 45 procent. Dit is in de eerste elf maanden van het jaar gerealiseerd, want het laatste kwartaal namen de bestellingen lichtjes af, met 4 procent. “Voor deze daling is december verantwoordelijk, de eerste keer na 25 maanden dat we een min zagen bij de orderintake”, aldus Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. Opvallend is dat zowel de buitenlandse als Duitse vraag praktisch gelijk toenamen: 45 respectievelijk 46 procent. Er wordt dus blijkbaar ook in Duitsland flink geïnvesteerd.

Optimistisch

De Duitse machinebouwers zijn optimistisch aan het jaar begonnen. De Metav, de tweejaarlijkse machinebeurs in Düsseldorf (28 februari – 3 maart) zal een goede testcase zijn. Martin Kapp ziet echter geen enkele reden om aan te nemen dat het wereldwijde investeringsklimaat gaat verslechteren. “Op basis van alle beschikbare data is er geen abrupt einde te verwachten van de internationale investeringsactiviteiten.” Maar omdat de productie bij de machinebouwers zich op een hoog niveau bevindt – gemiddeld hebben ze voor de komende 9,3 maanden hun fabrieken volgeboekt – zal de totale groei dit jaar uitkomen op ongeveer 5 procent. De groei zal vooral uit Azië blijven komen maar het Duitse Ifo-instituut signaleert ook vertrouwen in de belangrijkste afnemersbranches in Duitsland zelf.

Internationaal sterker

De Duitse machinebouw doet het beter dan bijvoorbeeld de Italiaanse UCIMU, de Italiaanse tegenhanger van de VDW, heeft onlangs bekend gemaakt dat de totale omzet vorig jaar is gegroeid met 19,6 procent tot net iets meer dan 5 miljard euro. (Duitse: 13,1 miljard euro). De Italiaanse fabrikanten rekenen voor 2012 op een groei van 3,4 procent, iets dat vooral uit de export moet komen (verwachte plus: 4,8 procent), want de Italiaanse machinemarkt zal dit jaar krimpen. Martin Kapp (VDW-voorzitter) denkt dat de Duitse machinebouwers zich beter dan welke concurrent ook, gepositioneerd hebben in de Aziatische groeimarkten. “Als we 2000 als vertrekpunt nemen, exporteert in geen enkel Europees land de machine-industrie meer dan 30 procent van de omzet naar Azië, behalve de Duitse.” Datzelfde geldt voor de export naar de BRIC-landen.

In China produceren

Om de komende jaren van deze groei te kunnen blijven profiteren, moet de machinebouw de activiteiten in Azië versterken en de productie daar sneller gaan opbouwen, denkt de VDW-voorzitter. Enerzijds omdat de machinebouwers daarmee de Chineze markt over de hele breedte kunnen ontsluiten, anderzijds omdat de Chinese overheid met regulering de sector in die richting duwt. De VDW-leden exporteren thans bijna 70 procent van hun totale productie. 42 procent van de productie wordt geëxporteerd naar Europa en Azie, 15 procent nar de VS (tien jaar geleden nog 25 procent).

 

Meer informatie

Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken

 

 

 

Pin It on Pinterest