Siemens toont op de Metav het frezen van knieprothesen

De vooruitzichten voor de medische industrie blijven positief. Op het Metal meets Medical plein op de komende METAV tonen meerdere exposanten hoe de verspanende industrie kan inspringen op de groeikansen die deze markt biedt. Door een koppeling tussen medische beeldvormende technologie en CAM-software voor de CNC-verspaning, worden werkvoorbereidingstijden teruggebracht van twee dagen tot een half uur.

Complete productieketen

Initiatiefnemer voor dit thematisch deel van de METAV is Siemens. Samen met een aantal partners wordt op de beursvloer een complete productieketen opgebouwd: van productontwerp tot en met het (ultrasoon) verspanen van de componenten. In de digitale fabriek op het beursplein wordt met behulp van Teamcenter en NX CAM (beide van Siemens) de productieplanning en werkvoorbereiding getoond. Daarna wordt er in de Sinumerik technologie-arena live geproduceerd, inclusief de kwaliteitscontrole zoals het meten van de producten, wat onder andere door Renishaw gebeurt. AgieCharmilles toont hier het freescentrum HSM 400 U LP, waarop onder andere kronen en bruggen uit kobaltchroom en zirkoonoxide gefreesd worden. Samen met de 3D scantechniek en automatiseringsoplossingen ontstaat er een complete productiecel rond het freescentrum.

Frezen met langdraaiautomaat

EB Turn Key is de Duitse leverancier van langdraaiautomaten van Hanwha, in dit geval de XD20H, voorzien van Sinumerik 840 D besturing. Met deze besturing kunnen tot 7 assen geprogrammeerd worden. Alle spindels van de machine zijn volwaardige C-assen. Met de tien aangedreven gereedschappen kun je op deze machine niet alleen de contouren draaien, maar ook complexe contouren frezen. Op het Metal meets Medical plein zet EB Turn Key de machine voor het de productie van tandimplantaten.

 

Ultrasoon frezen

DMG tot slot toont onder andere het ultrasoon frezen met de Ultrasonic 10, een klein 5-assig bewerkingscentrum met ultrasoongereedschap, dat door Sauer speciaal voor de medische industrie werd ontwikkeld. De tweede DMG / Sauer machine is de HSC 20 linear.

Ontwerp van en werkvoorbereiding voor knieprothese teruggebracht tot 30 minuten door CT- en MRI-data te gebruiken 

Dit 5-assig bewerkingscentrum heeft een standaard spindel met maximaal 42.000 rpm en een versnelling van meer dan 2G in alle drie de richtingen. Een robothandler en een magazijn kunnen geïntegreerd worden. Op de Metav laat DMG met deze machine onder andere de productie zien van knie-prothese

Knieprothesen

Dit voorbeeld komt uit een pilotproject van Siemens samen met een aantal partners. Knieprothesen worden nu vanuit kostenoogpunt in een beperkt aantal standaard maten gemaakt. Beter voor de patiënt is het echter om een individueel op maat gemaakte prothese te krijgen. Siemens Healthcare maakt in dit project op basis van het beeld van een CT- of MRI-scan een op de patiënt afgestemd model, zowel van het bot als van de prothese. De software is in staat volautomatisch aan de hand van het CT-beeld een model te genereren en hieruit een prothese. Met Siemens NX CAM wordt het CNC-programma voor de DMG-machine gemaakt. Deze werkwijze reduceert de werkvoorbereiding van twee dagen werk voor een engineer tot een half uurtje rekenwerk voor de Siemens-software. De freesmachine die de prothese produceert, draait op Sinumerik 840D sl.

 

[box type=”tick”]

Meer informatie

Metal meets Medical vindt tijdens de Metav plaats in hal 15 stand E10. Dagelijks zijn er lezingen over de toepassingen die getoond worden. De machinefabrikanten die meedoen zijn AgieCharmilles, DMG Mori Seiki en EB Turn Key. Iscar doet mee met de gereedschappen en Renishaw en Zoller wat betreft de meetgereedschappen. Esgemo is de partner voor de koelsmeermiddelen en Open Mind voor de CAM-software.

Download hier de flyer over het seminarprogramma.[/box]

 

Pin It on Pinterest