Werner Arns en Georg Scheiba tonen een LED-matrijs waarvoor ITM gebruikt wordt in de productie ervan.

Procescontrole, daar draait het bij world class manufacturing om. Precies daar zorgt het ITM-systeem (Intelligent Tool Measurement) van AgieCharmilles voor. Gereedschappen worden tijdens het draaien optisch gecontroleerd. Ook freesjes van 0,2 mm.

Als het om de laatste µm gaat, kan een geringe gereedschapslijtage funest zijn. Met een lasermeting of een taster haal je nooit dezelfde nauwkeurigheid als met een optisch element. “Optisch kun je veel preciezer meten, tot op enkele micrometers”, aldus Werner Arns van AgieCharmilles Benelux. Precies dat doet het ITM-systeem, waarmee de fabrikant genomineerd is voor de Techni-Show Innovatie Award.

[box type=”tick”]

Jury-oordeel

Bijzonder is de optische camera om de gereedschappen met vol toerental te controleren, niet alleen op diameter en lengte, maar ook op vervuiling met spanen of emulsie.[/box]

Meten bij hoog toerental

ITM onderscheidt zich in meerdere opzichten, meent Georg Scheiba van AgieCharmilles. Uberhaupt zijn de Mikron HSM LP machines – de reeks waarin het wordt aangeboden – de enige in Europa met een optisch meetsysteem. Dat meet tijdens de volle omwentelingsnelheid de geometrie van het gereedschap (tot 12 mm doorsnede). Een algoritme zorgt ervoor dat vervuilingen die aan de frees kleven, bijvoorbeeld een spaan of een oliedruppel, digitaal worden weggepoetst.  Meetfouten in de Z-richting worden zo uitgesloten. Deze optische meting bij volle omwentelingsnelheid zorgt voor een referentiepunt in de Z-richting in het micrometerbereik, ook wanneer er freesgereedschappen van verschillende vormen ingezet worden. Daarna wordt deze opname vergeleken met de opname die het systeem gemaakt heeft toen het gereedschap nieuw in de machine kwam. Zo kan exact bepaald worden wanneer het gereedschap gewisseld moet worden om proceszeker te kunnen verspanen, en tegelijkertijd onnodig vervangen van gereedschappen vermeden wordt omdat je op zeker speelt.

 

 

 

Praktijkervaringen

Een van de bekendste toepassingen is het frezen van koper elektroden voor de productie van LED-matrijzen. Scheiba: “Deze hebben een ovale vorm, die we frezen met een 0.6 frees met kantradius van 20 µm. De rand mag niet scherper zijn want dan frees je geen soepele overgang.” Daarom is een controle van de frees tijdens het proces noodzakelijk. En omdat de productie van LED-matrijzen seriewerk is – dat vooral in Azië gebeurt – moet je de gereedschapcontrole tijdens de bewerking in de machine kunnen uitvoeren. Alleen zo krijg je de maximale proceszekerheid. Praktijktesten door de Zwitserse fabrikant op C1.7 met een hardheid van HRc60, halen een oppervlakteruwheid van Ra 0,020 µm (20 nanometer) met een Mikron HSM LP machine.

Andere toepassingen

Werner Arns ziet ook toepassingsmogelijkheden in de Benelux. Met name denkt hij aan de dentaal industrie, medische producten, maar ook toelevering van hoogwaardige en uiterst nauwkeurige componenten aan de halfgeleiderindustrie. IntelligentToolMeasurement levert vooral een bijdrage aan de proceszekerheid, een van de criteria voor world class manufacturing. “Als je met de laatste bewerking een fout maakt, gaat niet alleen veel geld, maar ook tijd verloren. Dan zoek je proceszekerheid en heb je dit systeem nodig.”

 

Meer informatie

AgieCharmilles Benelux

Techni-Show

Bekijk hier alle nominaties

 

 

 

[box type=”info”]

Techni-Show Innovatie Awards en Made in Holland Award

Dit is het derde artikel uit een serie over de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Award en Made in Holland Award, die belangrijk zijn voor de verspanende industrie. De winnaars worden 13 maart aan het eind van de eerste beursdag van de Techni-Show bekendgemaakt. Eerder verschenen artikelen zijn:

Fehlmann Picomax 56: veelzijdige inzet troef

TEQQ: van 110 naar 400 spiluren in de maand

[/box]

 

 

Pin It on Pinterest