Machinebouwer Fehlmann is overdonderd door het succes van de Picomax 56 Top. Ook klanten die de geavanceerde bewerkingscentra van de Zwitserse fabrikant kopen, willen zo’n compact bewerkingscentrum met elektronisch handwiel. CNC-frezen én conventioneel frezen op één machine biedt blijkbaar voordelen.

Vijf verkocht in Nederland

De Fehlmann Picomax 56 is een van de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards. Inmiddels hebben de Zwitsers wereldwijd al dik 100 van deze bewerkingscentra verkocht. Gibas Numeriek heeft er in Nederland vijf aan de man gebracht. Toepassingen voor de machine zijn heel breed, zegt Enrico Akkerman, directeur. “Een klant heeft altijd wel een reden om in zo’n machine te investeren. Je kunt met deze machine van instapniveau werken tot volledig 3-assig of 4-assig verspanen, zelfs semi high speed cutting.” Juist deze combinatie levert in de praktijk verrassende toepassingen op.

[box type=”tick”]

Juryoordeel

Onderscheidend zijn drie elektronische handwielen die via ‘machining by wire’ het mogelijk maken om op deze CNC-machine op een slimme manier handmatig te werken.[/box]

Manueel en CNC-gestuurd

Het bijzondere aan de Picomax is de combinatie van het elektronisch handwiel, waarmee je de X- en Y-as bedient, samen met de manuele pinole voor de Z-as, met de mogelijkheid om CNC-gestuurd te frezen, 3-assig en eventueel zelfs 4-assig, waarbij ook de 4e as CNC-gestuurd is. In de machine is een automatische gereedschapwisselaar geïntegreerd, met 20 of 30 plaatsen; of je kiest om manueel te wisselen, dan is er ruimte voor 15 gereedschappen.

 

 

 

Boren en tappen gaan snel, omdat er geen uitgebreid programmeerwerk voor nodig is  alsje voor deze bewerkingen overschakelt op conventioneel frezen. De coördinaten kun je als preset ingeven. Met een druk op de knop verandert de bediener de Picomax van een CNC-machine in een manueel freescentrum, met als voordeel dat je bijvoorbeeld de diepte handmatig ingeeft maar de instellingen vervolgens elektronisch gestuurd, benut.

Nauwkeurig

Enrico Akkerman vindt het beste voorbeeld van de veelzijdigheid van deze machine de praktijk bij een Nederlandse klant van Gibas, die de Picomax gebruikt voor de productie van seriematig zeer nauwkeurig freeswerk. “Het werkstuk heeft als uitgangsmaat vierkant 180 mm en is 400 mm hoog. Het ruwe deel wordt opgespannen en daarna manueel gefreesd tot een exact vierkant blok. Dan wordt de meettaster exact op de hartlijn gezet om daarna H5 gaten CNC-te frezen. De rest van het werkstuk wordt CNC-gefreesd met een maatnauwkeurigheid binnen eenhonderste.” De maatvastheid van de machine is namelijk hoog, ook als deze intensief gebruikt wordt. In dat opzicht is het een echte Fehlmann, zegt Akkerman. Een ander voorbeeld van een toepassing is naast een 5-assig Fehlman bewerkingscentrum met palletwisselaar. Deze klant van Gibas gebruikt de Picomax om de zesde kant te bewerken. Op de tafel van de Picomax staat een spanmiddel waar de pallet op geplaatst kan worden zonder extra in te stellen.

 

Meer informatie

Gibas Numeriek

Fehlmann 

Techni-Show  

Bekijk alle nominaties en stem voor de publieksprijs

 

[box type=”info”]

Techni-Show Innovatie Awards

Dit artikel hoort bij de serie over de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards en Made in Holland Award, die belangrijk zijn voor de verspanende industrie. De winnaars worden 13 maart aan het eind van de eerste beursdag van de Techni-Show bekend gemaakt.

Eerder verscheen al het artikel over

TEQQ producthandler

 

[/box]

 

 

Pin It on Pinterest