Gildemeister heeft op de METAV 181 machines verkocht ter waarde van 41,5 miljoen euro. Opvallend: tijdens de huisshow in Pfronten noteerde het concern vorige maand voor 163,4 miljoen euro aan orders.

Elke tiende bezoeker koopt

Dergelijke cijfers zetten me aan het denken. De huisshow in Pfronten is voor de marktleider in CNC-gereedschapmachines altijd de aftrap van het nieuwe jaar. Dit keer wist Gildemeister 5113 bezoekers half februari naar Zuid Duitsland te halen. Gezamenlijk kochten de bezoekers 530 machines. Deze huisshow duurde net als de METAV van dinsdag tot en met zaterdag. Mooie score, kun je zeggen. Meer dan 10 procent van de bezoekers ging pas de deur uit na het ondertekenen van een bestelbon (even er van uitgaande dat niemand met twee machines naar huis ging). De huisshow deed het dit jaar bijzonder goed, want vorig jaar noteerde men slechts voor 107,7 miljoen euro aan bestellingen.

Minder bezoekers

De METAV telde vorige week ruim 40.000 bezoekers. Nu zullen die niet allemaal voor DMG zijn gekomen. Gildemeister scande de badges van 4155 bezoekers op de stand in Düsseldorf, die onder andere naar de nieuwe automatendraaimachine Sprint 50 kwamen kijken. Deze bezoekers tekenden de orders voor 181 machines. Totale waarde: 41,5 miljoen euro.

Huisshow of beurs?

Natuurlijk, ik snap dat je het ene niet zomaar met het ander mag verglijken. Maar ik doe het toch. Op de METAV heeft één op elke 23 bezoekers aan de DMG-stand een machine besteld. In Pfronten één op elke tien. Gemiddelde verkoopprijs op de METAV 229.000 euro. Gemiddelde verloopprijs in Pfronten 308.000 euro. En met de huisshow trekt Gildemeister meer bezoekers dan op de METAV. Welke conclusies mag je hieruit trekken?

Gildemeister maakt overigens donderdag 15 maart de jaarcijfers bekend. Ben benieuwd. Uiteraard ook naar de verkoopresultaten op de Techni-Show (DMG Mori Seiki presenteert zich in Utrecht in hal 12 B086).

 

Franc Coenen (franc.coenen@made-in-europe.nu) 

Pin It on Pinterest