Hardinge haalt bij het draaien van gehard materiaal (58 RC) met de T 51 SP lange standtijden van het gereedschap, ook bij het draaien met onderbroken snede. Op de METAV gaf de machinebouwer hier een demonstratie van.

Meters draaien

“Normaal is het gereedschap geen lang leven geschoren als je gaat ruimen in gehard materiaal”, zegt Gerlof Vollema, sales engineer bij Hardinge. Dat het ook anders kan, liet Hardinge in Düsseldorf zien. Volgens Vollema is het de combinatie van enerzijds het polymeer machinebed van de T51 en anderzijds het feit dat de productopspanning in de spantang in de hoofdspil  die de gereedschap standtijd bij het draaien met onderbroken snedes goed maakt. “Bij dergelijke bewerkingen komt deze machine pas goed tot zijn recht.” De eerste ervaringen van Duitse klanten met deze nieuwe machine van Hardinge spreken over een wezenlijk verschil met andere machine-gereedschapcombinaties. “Ze draaien meters met één beitelplaat.”

Spantang in hoofdspil

De T51 – en ook de nog grotere T65 – zijn de grotere draaibanken uit de reeks Super Precision draaibanken die Hardinge bouwt. Bij deze machines is de spantang in de hoofdspil geïntegreerd, waardoor het werkstuk veel stabieler wordt opgespannen.  De draaibanken zijn voorzien van Y-as en subspil en een turret voor aangedreven gereedschappen, dus geschikt voor draaifreesbewerkingen. De turret telt 12 gereedschapsposities, maar doordat er een halve indexering op zit kun je eventueel in één blok twee gereedschappen plaatsen. Een kleinere uitvoering van deze precisiedraaibank (de T42 SP met 16 gereedschapposities)  heeft Hardinge onlangs geleverd aan GSM in Haaksbergen, de eerste machine van dit type in Nederland. De machines kunnen eventueel voorzien worden van een elektromechanische spancilinder om nog preciezer op te spannen.

Kogel draaien op Techni-Show

Hardinge had de T51 SP graag op de Techni-Show willen laten zien. “Helaas is de machine niet beschikbaar”, zegt Gerlof Vollema. Wel draait men in Utrecht een demowerkstuk op de kleinere T41 (zoals die bij GSM is geleverd). Hierop wordt een kogel gedraaid uit gehard (64 HRc) carboneerstaal 16MnCr5 in stappen van 1,25 µm met een vormnauwkeurigheid van 1µm en een profieltolerantie van 0,7 µm.

Meer informatie:

Hardinge Bridgeport Benelux

 

 

Pin It on Pinterest