De Cartesio M van Mauk cc

Limburg ontwikkelt zich tot een broedplaats voor 3D printtechnologie. Het bedrijf Mauk Custom Creations heeft een 3D printer ontwikkeld met verwisselbare kop, zodat je met de machine ook kunt frezen. En het FabLab Zuid-Limburg start een project rond het printen van weefselmateriaal ter vervanging van een kunstknie.

3D printen en meer

De Cartesio M is ontwikkeld en gebouwd door Jos Scheepers, oprichter en eigenaar van Mauk cc. Om de printer annex CNC-machine voldoende stabiliteit te geven, heeft hij gekozen voor een aluminium frame. De 3D printkop kan eenvoudig verwisseld worden voor een andere kop, zodat je meerdere bewerkingen kunt uitvoeren met dezelfde machine. Op dit moment levert Mauk cc al een graveergereedschap. Ook een snijunit en een plotter zitten in het programma. In de X- en Y-richting bedraagt de maximale snelheid 18 meter per minuut, in de Z-richting 1,2 meter. Het bereik is 510 bij 410 bij 370 mm. Op zijn blog schrijft Jos Scheepers dat de machine modulair is opgebouwd, zodat eenvoudig vergroot kan worden. De printer wordt online verkocht als doe-het-zelf pakket.

Keramiek printen

Jos Schepers heeft zijn bijzondere printer onlangs voorgesteld in het FabLab Zuid-Limburg in Maastricht. Datzelfde FabLab liet onlangs op RapidPro een 3D printer zien voor keramiek. “Je kunt dus voortaan je eigen servies printen”, zegt Frits Hoff van FabLab Zuid-Limburg in Maastricht, lachend. De clou van deze printer is dat je het juiste mengsel hebt omdat een compressor het door de spuitmond moet persen. Deze keramiekprinter is de vijfde die in Europa ontwikkeld is. Bij het FabLab Maastricht bestaan er ook plannen om met gerecycleerde kunststoffen 3D te gaan printen.

Weefsel printen

FabLab Zuid-Limburg start dit voorjaar samen met andere partijen op de Maastricht Health campus met het printen van stamcellen en kraakbeen voor medische toepassingen. Dit moet op termijn een alternatief worden voor de kunstknie, die slechts een beperkte levensduur kent. Frits Hoff: “We printen op basis van de MRI-scan van de knie een op maat gemaakt tissueweefsel, waarop kraakbeen vermengd met stamcellen uit het lichaam worden aangebracht. Dit geheel wordt terug in de knie geplaatst. Na een tijdje lost het tissue op en hebben de stamcellen nieuw kraakbeen aangemaakt dat blijft zitten.”

Meer informatie:

Mauk cc

FabLab Zuid-Limburg

 

Pin It on Pinterest