VW wil groener produceren en daar hoort droog verspanen bij. Welk verschil dit maakt? 3,99 liter per bewerkte cilinderkop van een 1,2 liter motorblok.

Minder grondstoffen

VW wil tegen 2018 niet alleen de grootste autofabrikant van de wereld zijn, maar dan ook het energie- en materiaalverbruik met een kwart hebben teruggedrongen. Onder materiaalverbruik valt bij VW ook hulpmiddelen, zoals koelsmeeremulsies in de verspaning. Daarom stapt de autofabrikant steeds meer over op droog verspanen, wat in de praktijk betekent verspanen met minimale smering (MQS).

3600 liter per dag

In de conventionele verspaning wordt bij het bewerken van de cilinderkop 4 liter koelsmeeremulsie verbruikt. Deels verdampt deze, deels blijft deze achter in het blok of wordt met de spanen afgevoerd. De cilinderblok van de 1,2 TSI motor van VW is de eerste kop ter wereld die droog wordt verspaand in de serieproductie, 900 stuks per dag. Per cilinderkop verbruikt VW slechts 0,01 l koelsmeeremulsie. Het verschil is dus op een klein beetje na vier liter. Per cilinderkop. Per dag 3600 liter.

Deze week is de clinderkop te zien op de VW-stand op de Hannover Messe, die in het teken staat van energie- en grondstoffen besparende productie. De beurs duurt nog tot en met vrijdag 27 april.

Pin It on Pinterest