Het Japanse Kosmek is begonnen met de Europese uitrol van het opspannen van werkstukken met lage hydraulische druk. Daarnaast brengt het deze maand een nieuw type pneumatische spanner op de markt, waarmee je dezelfde klemkracht kunt realiseren als met een hydraulische. Produtec heeft het dealerschap van Kosmek verworven.

In de april-editie van het digimagazine van Made-in-Europe Nu, dat deze week verschijnt, doet Patrick Plamenig, sales manager bij KOS-MECH in Oostenrijk, de voordelen van het opspannen met lage druk uit de doeken. KOS-MECH stuurt in Europa de landendealers aan en verkoopt zelf in Duitstalige landen. In Europa zijn de hydraulische spanners met 170 tot 220 bar werkdruk standaard. Kosmek heeft een gepatenteerd systeem ontwikkeld waarmee met een 75 cm grote cilinder een spankracht van 4 ton bij 70 bar wordt bereikt. Volgens Plamenig beloven anderen op papier hoge waarden, maar worden die in de praktijk vrijwel nooit bereikt omdat men altijd rekent met een werkdruk van 350 bar, wat vrijwel niemand tot zijn beschikking heeft.

Pneumatisch klemmen

De nieuwe pneumatische spanner realiseert met slechts 5 bar perslucht een klemkracht van 2000 N over de volledige lengte van 120 mm. Dit is een verdrievoudiging van de klemkracht die tot nog toe met pneumatiek gerealiseerd kon worden. Patrick Plamenig: “Dit lukt omdat we in het systeem een mechanische vergrendeling inbouwen. Normaal heb je bij pneumatische klemmen last van de schommelingen in de druk van de persluchtleiding. Het is een groene technologie: je bespaart er energie en olie mee.” Een van de voordelen van de mechanische vergrendeling komt tot uitdrukking bij gebruik in een nulpuntspansysteem. De klemkracht blijft lang behouden.

Nog meer opspantechniek

Het Kosmek-verhaal is niet het enige artikel over opspantechniek in het digitale magazine (ook geschikt voor iPad en andere tablets). Hirschmann gaat in op de onnauwkeurigheid die al snel ontstaat bij het wisselen van pallets van het nulpuntspansysteem. Deze onnauwkeurigheid kan dusdanig zijn dat je al snel vrijwel je volledige tolerantie die op de tekening staat, verspeelt. Met het µ-PrisFix nulpuntspansysteem belooft Hirschmann een maximale onnauwkeurigheid van 1 µm als je de pallet van de ene naar de andere machine, bijvoorbeeld een meetopstelling, wisselt.

Elektrisch of hydraulisch

In het derde artikel gaat Andreas Lotz van Roemheld in op de opmars van de elektrische opspangereedschappen. Volgens hem kunnen deze nog niet in alle gevallen hydraulische systemen vervangen. Hij heeft het verder over het opspannen van dunwandige producten, wat extra aandacht vergt. 10 kN kracht vervormt aluminium namelijk al met 0,04 mm.

De april-mei editie van Made in Europe Nu verschijnt deze week. Neem hier een gratis abonnement.

 

 

Pin It on Pinterest